Угорська програма Шандора Петефі пропагує анексію території суміжних країн

Поділитися:

Впровадження програми Шандора Петефі становить невоєнну зовнішню загрозу для України з боку Угорщини, що полягає в активізації проявів сепаратизму та інших зазіхань на територіальну цілісність і конституційний лад.

 


 

Сутність і цілі програми Шандора Петефі

 

Програма з допомоги етнічним угорцям, які проживають за межами державних кордонів Угорщини на території суміжних держав, включаючи Україну – програма Шандора Петефі започаткована і реалізовується кабінетом міністрів Угорщини з 2015 року до теперішнього часу.

 

Назва програми, що формально репрезентована як грантовий освітньо-культурний проект, походить від імені Шандора Петефі (01.01.1823 р. – 31.07.1849 р.) – угорського поета, публіциста і революційного діяча.

 

Пам'ятник Шандору Петефі

Пам’ятник Шандору Петефі в Києві на вулиці Бульварно-Кудрявській було відкрито 12 грудня 2009 р.

 

Серед цілей програми Петефі визначено, зокрема, такі:

 

  • зміцнення відносин між угорцями, які проживають за кордоном та угорцями, які проживають на батьківщині;
  • відвідування угорськими стипендіатами громад угорців за кордоном, допомога в їхній роботі та підтримка їх прихильності до Угорщини своєю інформаційною та громадською діяльністю;
  • зміцнення угорської ідентичності розсіяних громад.

 

Інші цілі включають надання можливостей для навчання молоді з національною зобов’язаністю в розсіяних громадах, а також відправлення науковців не лише з батьківщини, а й з інших регіонів нації за кордоном.

 

Програма Петефі орієнтована на суміжні з Угорщиною держави, в яких вона реалізовується. До таких належать Боснія і Герцеговина, Чеська Республіка, Хорватія, Польща, Македонія, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія та Україна.

 

Програма Петефі

Програма Петефі: для кого це, кого підтримує? (з веб-сайту petofiprogram .hu)

 

При цьому в описі програми Петефі зазначено, що вона «…охоплює територію колишньої монархії». Це свідчить про наявність елементів пропаганди політики угорської імперії, котра має метою анексію частини території суміжних держав.

 

Стипендії для учасників програми Петефі від уряду Угорщини

 

Участь у програмі Петефі передбачає отримання стипендій особами, котрі виконують обумовлені контрактами завдання на території інших країн. Розмір стипендії на етапі виконання програми Петефі за кордоном становить 400 000 форинтів на місяць.

 

Опис програми

Як ідеться з офіційної інформації щодо умов участі у виконанні Програми Петефі, її головною метою є «…зміцнення відносин угорців через кордон з Угорщиною та їх національної згуртованості у всьому світі»

 

У програмі Петефі можуть брати участь громадяни Угорщини віком від 20 років, та громадяни, які проживають за кордоном, що мають середню освіту та не мають судимості, котрі мають корисні знання та досвід у побудові громаді і можуть використовуватися для угорських громад. Таким чином, Програма Петефі експлуатує меркантильні інтереси громадян України, котрі зацікавлені в отриманні значних сум грошових коштів у вигляді стипендій. Крім того, це спонукає їх до незаконного отримання другого громадянства – Угорщини, що є однією з умов участі.

 

Для участі у програмі Петефі громадяни держав, у яких вона виконується, подають заявки. Умови участі кожного претендента на отримання стипендій визначаються за нижченаведеними критеріями.

 

«Оцінка заявки базуватиметься на таких критеріях:

  • відданість духовному зростанню та зміцненню ідентичності угорських громад діаспори,
  • впроваджені в Угорщині заходи щодо збереження традицій,
  • впроваджена в Угорщині діяльність з розбудови громад,
  • наявність матеріальних знань та професійного досвіду, що сприяє інтелектуальному зростанню угорських громад діаспори».

 

Зі стипендіатами укладає контракт прем’єр-міністр Угорщини. Укладений контракт містить норми, що регулюють правові відносини між стипендіатом та кабінетом прем’єр-міністра Угорщини, відповідно до запрошення на участь, постановою уряду Угорщини та документом під назвою «Положення про реалізацію Програми Шандора Петефі».

 

Виконавці іноземної «освітньо-культурної» програми в Україні

 

Учасники програми Петефі – іноземні громадяни, виконують на території України широке коло завдань, визначених урядом Угорщини без погодження з Урядом України. Наприклад, під виглядом соціологічних досліджень вони проводили на території Закарпатської області опитування населення з питань «самовизначення Закарпаття» і проголошення окремих адміністративно-територіальних одиниць України суверенною державою.

 

До таких осіб, зокрема належать партнери Програми Петефі в Україні:

 

  1. Солотвинська середня школа імені Бойоі Яноша;
  2. Угорська середня школа імені Дайка Габора;
  3. Угорський садочок в Кобилецькій Поляні;
  4. Греко-католицький ліцей імені Олександра Стойки в Карачині;
  5. Закарпатська угорська асоціація скаутів – Берегово;
  6. Закарпатська Угорська Асоціація Педагогів – Солотвино;
  7. Закарпатська Угорська Асоціація Педагогів – Ракошино, Мукачеве;
  8. Закарпатська Угорська Асоціація Педагогів – Карачин;
  9. Закарпатська Угорська Асоціація Педагогів – Королево, Теково, Гудя, Чорнотисів, Чепа;
  10. Закарпатська Угорська Асоціація Педагогів – Рахів;
  11. Закарпатська Угорська Асоціація Педагогів – Свалява;
  12. Закарпатська Угорська Асоціація Педагогів – Ужгород;
  13. Закарпатська Угорська Асоціація Педагогів – Початкова школа в Ракошино;
  14. Закарпатська Угорська Асоціація Педагогів – Римо-католицька парафія в Рахові;
  15. Київська асоціація угорців;
  16. Солотвинська угорська школа.

 

Партнери програми Петефі

Програма Петефі Шандора в Україні: наші партнери (з веб-сайту petofiprogram .hu)

 

Реалізація Угорщиною програми Петефі в Україні порушує норми Декларації про недопущення інтервенції та втручання у внутрішні справи держав від 09.12.1981 р., прийнятої на 91-му пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Даний документ зобов’язує держави утримуватися від організації, навчання, фінансування або озброєння політичних і етнічних груп на своїх територіях або територіях інших держав з метою здійснення підривної діяльності, створення заворушенням чи хвилювань в інших країнах (п. «n» розділу ІІ).

 

Особи з числа громадян України, що здійснювали та продовжують здійснювати сприяння органам влади Угорщини, її недержавним організаціям і окремим особам, своїми діями створили умови для інтервенції та втручання Угорщини у внутрішні справи України.

 

Наслідки участі громадян України в реалізації програми Петефі

 

В усіх випадках, коли громадяни України є уповноваженими на це посадовими особами, вони зобов’язані діяти виключно у межах міжнародних угод, котрі є частиною національного законодавства України і відповідно до зобов’язань, взятих на себе Україною. У всіх інших випадках сприяння громадян України урядовим органам зарубіжних країн у виконанні завдань на території України потребує додаткового вивчення на предмет наявності ознак складу злочинів проти основ національної безпеки України, зокрема ст. 111 Кримінального кодексу України.

 

Надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України полягає у сприянні їх можливим чи дійсним зусиллям заподіяти шкоду державній безпеці України.

 

Підривною визнається будь-яка діяльність, що пов’язана:

 

  • зі спробою зміни системи вищих органів державної влади нелегітимним шляхом (це можуть бути дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, посягання на життя державного діяча тощо);
  • з втручанням у міжнародну політику України (наприклад, несанкціоноване відповідними органами державної влади України розірвання дипломатичних чи консульських стосунків з іншою державою, зрив важливих міждержавних переговорів або глобальних міждержавних форумів);
  • з втручанням у внутрішню політику (скажімо, організація міжконфесійних, міжетнічних та інших конфліктів, розпалювання сепаратистських настроїв серед населення окремих регіонів, фінансування, оснащення чи інше забезпечення незаконних збройних формувань на території України, організація інформаційної експансії з боку інших держав).

 

Зважаючи на відсутність міждержавних угод щодо впровадження в Україні програми Петефі є підстави вважати її реалізацію формою втручання іноземної держави – Угорщини, у внутрішні справи України. Основна загроза виникнення у найближчій перспективі кризових ситуацій у Закарпатській області полягає у відокремленні частини території України з етнічних, мовних, релігійних мотивів для створення нової квазідержави, наділеної політичною самостійністю або широкою автономією під егідою Угорщини.