Журналістка «ГОВОРИ!» Яна Майборода звільнена з рашистського полону

Поділитися:

За свою проукраїнську позицію наша журналістка Яна Майборода провела понад шість місяців у полоні рашистів, але не скорилася ворогові та нарешті повернулася додому.  

 


 

Ще одна група полонених українців повернулася додому

 

29 вересня 2022 р. відбувся черговий обмін полоненими. Ми повернули шістьох наших людей – чотирьох морпіхів та двох цивільних. Офіцери – Булахов Олексій та Костенко Микола. Солдати – Герасименко Людмила та Іван Земляной. Цивільні – Андруша Вікторія та Майборода Яна, – першим цю новину повідомив сьогодні керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

 

Звільнені полонені

Звільнені полонені. Фото: Володимир Золкін

 

З червня 2020 р. Яна Майборода є журналістом загальнодержавного бюлетеня «ГОВОРИ!». За її участі підготовлено низку матеріалів з тематики боротьби з шахрайством і незаконним обігом наркотичних речовин, зібрано і передано до правоохоронних органів інформацію щодо осіб, причетних до скоєння цих кримінальних правопорушень.

 

Яна Майборода

Журналістське посвідчення Яни Майбороди

 

На той час, поки Яна Майборода перебувала у полоні, ми не могли розкривати всіх подробиць, які могли зірвати обмін. Але тепер, коли вона вдома, нарешті можна розповісти історію цієї сміливої дівчини, котра з перших днів окупації стала допомагати Збройним Силам України. Ризикуючи життям, Яна сама пробралася на тимчасово окуповану територію поблизу Чорнобильської АЕС, де змогла зафіксувати і передати нашим захисникам координати розташування техніки та живої сили ворога.

 

Затримання і полон

 

На початку березня в с. Поліське Київської області Яну затримали члени рашистських збройних формувань, які вирішили оглянути її телефон. Під час огляду окупанти виявили там фотознімки своєї техніки, тому дівчину вивезли до російської федерації. Яна Майборода утримувалася в Курському СІЗО, де піддавалася нелюдському поводженню, виснажливим допитам і тортурам. Її систематично позбавляли сну, утримували в сирій камері без вентиляції, де все було вкрито пліснявою, на прохання надати медичну допомогу не реагували.

 

Протягом тривалого часу рідні не знали, де знаходиться Яна, тому що в СІЗО їй не давали жодної можливості вийти на зв’язок із сім’єю. Та незважаючи на такі знущання, наша колега не зламалася і не пішла на співпрацю з ворогом. Через одну російську ув’язнену, яка вийшла на свободу, Яна передала наші контакти, й так рідні та друзі нарешті дізналися, де вона утримується.

 

Ми направляли звернення до органів державної влади України з проханням посприяти обміну, чекаючи на повернення Яни. Я особисто, як адвокат і представник інтересів Яни, провів багато безсонних ночей, перебуваючи на постійному зв’язку з її родиною. Ми підбадьорювали одне одного, по крупицях збирали інформацію, щоб прискорити визволення Яни з полону. У багато дверей довелося стукатися, та зрештою копітка праця й концентрація спільних зусиль дали результати, і ось сьогодні ми щасливі бачити ще одну групу наших людей, котрі повернулися на рідну землю.

 

Деякі рашистські посіпаки намагалися завадити обміну, вони поширювали про Яну недостовірні відомості з метою скомпрометувати дівчину, але наші правоохоронці в усьому розібралися. Українська патріотка, націоналістка Яна Майборода знову на волі.

 

Обмін полоненими

Повідомлення про обмін полоненими в Телеграм-каналі Андрія Єрмака

 

Яна Майборода принесла із собою багато цінної інформації, котра буде використана для подальшої роботи з деокупації України. Враховуючи ту обставину, що в полоні наразі залишається ще багато наших захисників і цивільних громадян, докладніше про це ми поговоримо після їх звільнення.

 

Без права на помилку

 

До речі, ще одна цивільна жінка, яку було повернуто сьогодні – Вікторія Андруша, котра протягом шести місяців утримувалася в тому ж Курському СІЗО, теж потрапила у полон через фото й відомості про ворожу техніку, які рашисти знайшли в її телефону.

 

Тому окремо звертаємося до українців на тимчасово окупованих територіях, які разом із військовими розвідниками наближають нашу перемогу. Пам’ятайте про заходи безпеки! Завжди видаляйте з телефону фото- і відеоматеріали. Не виходьте з дому, не вичистивши попередньо все листування. Обов’язково виконуйте вихід з усіх соціальних мереж, не відкривайте свої акаунти і не переглядайте приватні повідомлення в таких місцях, як громадський транспорт, черги або інші місця скупчення людей. Поряд із вами можуть знаходитися зрадники, які здадуть вас окупантам, або ж перевдягнені у цивільне рашисти, що виявляють «неблагонадійних» громадян.

 

Ціна вашої необачності – катівня й тортури до смерті. А ви потрібні нам живі та здорові, щоб разом відсвяткувати визволення нашої країни. Тож, будь ласка, зберігайте холодний розсуд і ні на мить не втрачайте пильність.

 

Редакція та авторський колектив «ГОВОРИ!» висловлюють велику вдячність Координаційному штабу з питань поводження із військовополоненими, яким було проведено ефективну роботу з повернення людей. Допоки в полоні залишатимуться наші військовослужбовці та цивільні особи, ми продовжуватимемо боротися за кожного!