Системна антиєвропейська стратегія Кремля

Поділитися:
The following two tabs change content below.

Олександр Корнійчук

кандидат економічних наук, магістр державного управління у сфері охорони здоров'я

За експертними оцінками, стратегія, що її реалізовує п’ята колона на чолі з олігархатом полягає у повному ігноруванні будь-яких дій української держави щодо захисту інформаційно-гуманітарного простору від гібридної агресії Кремля.

 


 

Стан справ 

 

На теперішній час стратегія Кремля реалізована в анексії та окупації частини території незалежних держав:

 

  • України – Криму, частини Луганської та Донецької областей;
  • Грузії – Абхазії та Південної Осетії;
  • Молдови – Придністров’я;
  • Азербайджану – Нагірного Карабаху;
  • окремих територій Сирії та ін.

 

Абсолютна більшість проросійськи налаштованих осіб, які є номінальними власниками паспортів громадян України, послуговуються всіма медіа Російської Федерації з використанням Інтернет-технологій. Схожа ситуація має місце у країнах ЄС і США. Одночасно здійснюється активне і агресивне використання міжнародних інституцій. ООН, ОБСЄ, ПАРЄ, Рада Європи для легалізації власних дій мають бути системно задокоментовані та за допомогою незалежних судових інстанцій приведені до чіткого виконання норм міжнародного права.

 

Ключова проблема

 

Системний багатомільярдний підкуп Кремлем вищих посадових осіб передових держав з метою активної легалізації власних злочинів проти незалежних держав та їх громадян. Це проходить на фоні очевидного безсилля та непрофесіоналізму розвідувальних та контррозвідувальних структур, насамперед Німеччини, Чехії, Австрії, Угорщини та інших держав, які зараз виявляють очевидну нездатність захистити реальний суверенітет.

 

Типовим доказом є безкарність у просуванні легалізації злочинних дій Кремля з боку Президента Чехії М. Земана та екс-канцлера Німеччини Г. Шредера. Поведінка зазначених посадовців вказує, що їхній рух до влади, перебування в ній пов’язані з фінансуванням Кремлем. Особлива небезпека полягає в тому, що ці особи створили інституційне середовище в різних містах цих держав, яке генерує дії по реальному демонтажу Євросоюзу («Альтернатива для Німеччини» і т.п.).

 

Антиєвропейська стратегія Кремля

Берлін, Німеччина

 

Типовим наслідком системної антиєвропейської інформаційної кампанії з розпалювання сепаратизму з метою розвалу державності Іспанії та єдності ЄС є багаторічне втручання Кремля в інформаційний, гуманітарний та економічний простір Каталонії. Такі ж тенденції фінансуються Кремлем у кожному проблемному регіоні, насамперед у країнах ЄС.

 

Історичний досвід, на якому базується стратегія Кремля

 

Всі країни, які нині несуть реальну загрозу регіональній та глобальній безпеці – КНДР, Іран, Сирія, Лівія та інші держави, в яких існує глибока системна криза, протягом десятиліть були об’єктами потужного інформаційного і гуманітарного впливу з боку Кремля. Нині РФ використовує попередні інвестиції в дестабілізацію ситуації з використанням зазначених країн.

 

Уроки для цивілізованого світу по захисту від кремлівської окупації 

 

Єдиною системною дією, яка унеможливить нарощування зусиль Кремля з окупації територій незалежних держав та розвалу ЄС є застосування в сучасних умовах досвіду нейтралізації СРСР у кінці 80-х – на початку 90-х. рр. як «імперії зла». Насамперед, це було досягнуто кардинальним зниженням цін на енергоносії та весь сегмент сировини, яка становила левову частку державного бюджету РСФСР.

 

Дії міжнародної спільноти:

 

  1. Взяття США, Францією, Японією, Великою Британією та іншими державами згуртованої відповідальності за розробку і впровадження стратегії по системному приведенню фінансово-економічного потенціалу РФ до стану неспроможності вести окупаційні війни та примусу до негайного звільнення захоплених територій іноземних держав. Це потребує також охоплення держав, які перебувають у повній інформаційній окупації Кремля якісним і доступним інформаційним продуктом.
  1. Спецслужбам зазначених країн задокументувати механізми фінансування та приведення до влади в країнах ЄС лідерів держав та урядів за останні 25 років. Метою цього має стати судовий розгляд отриманих доказів та запровадження системи дієвого захисту державності кожної незалежної країни від спецслужб Кремля.
  2. Розробка і впровадження, насамперед у країнах ЄС, сучасних стандартів захисту державних і приватних інституцій, інформаційного і гуманітарного простору, а також міжнародних організацій і спецслужб від Кремля.

 

Дії громадян, Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України мають бути спрямовані на реальний захист інформаційного простору української державності на власній території та за кордоном з використанням сучасних інформаційних технологій. Зокрема це стосується захисту громадян України від використання Інтернет-ресурсів для перебування у полоні кремлівської пропаганди.

 

СБУ слід і надалі підтримувати довірливі відносини з усіма категоріями громадян України. Це дозволить своєчасно отримувати упереджувальну інформацію про потребу в захисті тих чи інших осіб від будь-яких носіїв «руського миру». Особливо актуальним є сприяння у захисті наукових, освітніх, культурних, державних і комунальних закладів, правоохоронної системи і Збройних Сил України.