Вихід з організації Свідків Єгови

Поділитися:

Як вирватися із секти? Запитання вельми популярне, але надто широке, тому давайте одразу його конкретизуємо: є суттєва різниця в тому, з якої саме організації треба витягти людину. Тут немає універсальних засобів, за допомогою яких можна звільнитися від будь-якої залежності – так само, як неправильно було б обіцяти зцілити від усіх недугів одразу.

 

Передусім, ми повинні чітко знати, з чим маємо справу.

 

 

Крім урахування особистості самої людини та її характеру, а також обставин (як і чому потрапила до культу, протягом якого часу в ньому перебуває тощо) є суттєві відмінності в тому, звідки саме потрібно допомогти її врятувати. Тому обрані методи, стратегія і тактика роботи будуть абсолютно різними, коли людина має бути звільнена з-під впливу «анастасійців» або кришнаїтів, послідовників Мунтяна чи «АллатРа», саєнтологів або Свідків Єгови.

 

Зокрема, про останніх зараз і йтиметься.

 

 

Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання, – гарантує Конституція України у ст. 35, – це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

 

Дійсно, правом вільного вибору наділені всі, проте коли відстоювати його беруться Свідки Єгови, то вони чомусь трактують його виключно стосовно своєї організації. На думку більшості з них, свобода віросповідання означає належність до їхнього кола як «єдиної правильної віри», а всі критики віровчення вважаються злочинцями, противники ідеології оголошуються грішниками, ворогами чи «заблукалими», що мають шанс на «порятунок» лише за умови, якщо теж стануть Свідками Єгови.

 

Чому людина, що була і є Свідком Єгови, приймає рішення піти з організації, в якій панує злагода і де практично не виникає конфліктів? В усіх різні причини на те. Але нерідко залишають організацію найрозумніші й мислячі, хто багато працювали над собою, аби стати успішним і гідним Свідком Єгови. Для цього вони ретельно вивчали Біблію та доктрину організації, уважно слухали на зібраннях, бо прагнули стати тими, хто знає відповіді на всі складні запитання. Вони хотіли навчитися переконувати навіть скептиків, а натомість переконали самих себе, коли виявили багато протиріч в ідеології та наявність суттєвих проблем усередині самої організації. За таких умов неминуче настає розуміння того, що вони займаються чимось, м’яко кажучи, неконструктивним, особливо коли намагаються переконати оточуючих – потенційних нових членів у тих вигадках, повірити в які їм самим не дозволяє здоровий глузд.

 

Тоді – спочатку майже непомітно, десь у глибинах підсвідомості, але впевнено зароджується колосальний внутрішній конфлікт, який починає руйнувати адепта зсередини. Невдовзі ці руйнівні процеси дістають і зовнішнього вияву. Як зізналися мені у довірчій бесіді деякі члени організації  Свідків Єгови, їм складно витримувати такий напружений графік проповідування та звітності, тому кожен з них буквально «сидить» на заспокійливих засобах. Дехто знімає напруження за допомогою алкоголю – наприклад, у бетелях не напиваються до такого стану, коли не можуть ходити, однак багато людей випивають постійно.

 

Якщо «порочне коло» не розірвати, воно заганяє людину в глибоку депресію, що може закінчитися трагічними наслідками, зокрема суїцидами. Не надто давно серед Свідків Єгови у Львові у приватних розмовах поміж «перевірених друзів» всі розбирали випадок… Так буває часто: всі про все знають, але вдають, що нічого не сталося, однак насправді про це постійно говорять. Отже, дівчина з числа активних послідовників релігії вкоротила собі віку, кинувшись із вікна верхнього поверху будинку. Але показово те, з яким цинізмом трагедію було розтлумачено старійшинами: мовляв, дівчина просто мала психічний розлад і страждала на невроз, а організація в тому не винна. Взагалі, всі випадки самогубств серед Свідків Єгови в Україні варто буде узагальнити окремо, тому на цю тему ми вже поговоримо іншим разом.

 

 

З чого варто розпочати: як у Свідків Єгови регламентовано процедуру виходу? Це нескладно знайти серед відповідей на поширені запитання на офіційному сайті організації. Таких форм передбачено дві: офіційна заява або конкретні дії (вчинки). Обидві форми виражають небажання людини, щоб її в подальшому вважали Свідком Єгови.

 

 

Офіційна заява може мати вигляд письмового документа чи бути усною. Що стосується другої форми – дій та вчинків, то маються на увазі такі випадки, коли людина, наприклад, переходить до іншої релігійної організації, хоча прямо про це не повідомляє, але своїм вчинком демонструє однозначну відмову бути Свідком Єгови. Однак відмова у формі дій, так само, може мати місце у випадку скоєння вчинку, що несумісний з подальшим перебуванням особи у лавах членів організації – аморальні витівки, скоєння злочинів або інших зухвалих і явно протиправних дій. В такому випадку точніше казати не про вихід, а про примусове виключення особи з організації, що є іншою темою і тут ми її розглядати не будемо, адже йдеться про добровільний вихід.

 

Незважаючи на те, що правила і умови виходу, на перший погляд, регламентовано вельми ліберально, в житті все складається інакше.

 

Перша і найбільша проблема, з якою люди стикаються на цьому кроці – страх за наслідки виходу. Перспективи стати вигнанцем, оголошення відступником й заборона спілкування лякають Свідків Єгови найбільше. Тому перед тим, як давати поради, я б хотіла спочатку розвіяти певні сумніви, що бентежать вас і стримують від здійснення рішучого кроку назустріч майбутньому.

 

Деструктивні культи навмисно навіюють своїм адептам страх перед життям, немов поза межами організації іншого життя просто не може бути. Вони прищеплюють алогічний страх перед усім світом, аж до фобій, і такі фобії навіть підживлюють і заохочують. Наприклад, нещодавно у Львові на конгресі Свідкам Єгови демонстрували жахливий відеоролик про Армагеддон – день, коли «Єгова вб’є всіх грішників», докладно розповідаючи про руйнування, жертви, розкладення тіл мільйонів померлих, які «не врятуються» і так далі. А саме: показували підвал, де переховуються вірні служителі перед Армагеддоном – вони ховаються від людей, бо інші люди (зі «світу Сатани») вирішили знищити всі релігії. Ідея фільму ґрунтується на вченні Свідків Єгови, згідно з яким перед тим, як буде починатися Армагеддон усі люди зберуться знищити Вавилон Великий і намагатимуться також знищити і «божий народ». Тут до них вриваються солдати (все це відбувається під дуже сентиментальну музику)… А решту домалювала уява, натренована картинками з журналів і книги «Об’явлення. Його великий апогей вже близько».

 

 

Нібито ще якихось два роки, і цей день настане, – таким був посил до зібрання. Навіть у психічно стійких і здорових людей той моторошний фільм залишив стійке тривале відчуття жаху та відчаю.

 

Я вам ще раз нагадаю і про такий їхній метод, як «чорно-білий фільтр», який вам намагатимуться «встановити» ще на етапі вербування, а потім застосовують протягом усього часу. «Чорно-білий фільтр» являє собою маніпулятивну техніку, за допомогою якої здійснюється навіювання стереотипів про «дружню родину» чи «ідеальну спільноту» (колектив усередині організації), якій протистоїть «ворожий світ» (весь навколишній світ і люди, що не є членами культу). «Світ» сповнений гріха та приречений на загибель. Іде гра на контрастах: тільки разом з нами добре та комфортно, а за межами «церкви» нема захисту, нема порятунку. «Чорно-білий фільтр» націлений на світогляд людини, він викривляє його та спотворює уявлення про реальність. Насправді світ кольоровий і яскравий, і ви самі в тому переконаєтеся.

 

Що також намагаються навіяти своїм адептам Свідки Єгови? Крім страху та чорно-білого світогляду, це почуття провини: «члени зібрання так добре до мене ставилися, у нас завжди було повне порозуміння, а своїм виходом я їх розчарую». До цього ж варто додати невпевненість у собі та відчуття беззахисності перед світом. Знайомо? Тоді запам’ятайте: ви живете не для того, щоб відповідати чужим очікуванням. Це не ваша провина в тому, що ви когось «розчаруєте», якщо приймете рішення залишити організацію. Це ваше життя, воно – одне, і ви самі краще знаєте, як його прожити і чим треба займатися.

 

Позбавлення спілкування. «Погане коло спілкування псує хороші звички», – переконані Свідки Єгови, що намагаються уникати будь-яких контактів з колишніми членами організації. Жорстоке, нелюдське правило поводження, якого вони неухильно дотримуються.

 

До речі, хочете пораду, як позбутися нав’язливого спілкування зі Свідками Єгови, що завітали до вас додому чи зупинили на вулиці? Припинити бесіду з ними можна за допомогою однієї короткої фрази, в якій усього три слова: «я позбавлений спілкування». На цьому розмова завершиться одразу.

 

Втім, Свідки Єгови офіційно це заперечують і на запитання про те, чи чураються вони своїх колишніх членів, дають таку відповідь:

 

 

Стосовно позбавлення спілкування слід зазначити й те, що тим самим Свідки Єгови намагаються занурити людину у стан соціальної ізоляції. В цьому намаганні вони мають багато спільного із саєнтологами, що відомі своїми нелюдськими методами цькування опонентів. Хоча ідеологія в одних і в других геть різна, проте вони застосовують однаково аморальні методи психологічного тиску. З одного боку, це спосіб залякування, з іншого – прийоми розправи самої організації над тими, хто можуть поставити під загрозу її подальше існування. Забороняючи спілкування з колишніми членами, Свідки Єгови в такий спосіб здійснюють ніщо інше, як контроль інформації стосовно решти адептів, обмежуючи їхню можливість дізнатися правду. А це одна з переконливих ознак тоталітарної організації або деструктивного культу (секти).

 

Є два варіанти (способи) виходу.

 

Варіант 1. Подати заяву в письмовій формі. Її можна направити на адресу зібрання рекомендованим листом або принести і вручити особисто.

 

Варіант 2. Пряме особисте усне повідомлення, що може бути озвучене:

 

а) під час приватної розмови зі старійшинами;

б) відкрито і для всіх під час зібрання.

 

Стосовно відкритого прямого оголошення для всіх, то даний варіант є прийнятним у разі, якщо ви прагнете зберегти добрі стосунки зі своїми друзями, близькими й рідними, котрі наразі залишаються членами зібрання. Відповідно, якщо ви не бажаєте, щоб причини вашого виходу потім обросли неймовірними вигадками та домислами, то:

 

  1. До оголошення свого наміру вийти з організації нікому про це не повідомляйте. Всі дізнаються про це лише тоді, коли ви самі їм скажете.
  2. Прийдіть на чергове зібрання і поводьтеся, як зазвичай. Якщо ви давно його не відвідували (є неактивним членом) то вам навряд чи вдасться уникнути зайвих запитань, тому зберігайте виваженість і думайте про те, що сьогодні вислуховуєте це востаннє.
  3. Після молитви попросіть слова – ваша промова не займе більше однієї хвилини. Підніміться, та чітко й лаконічно скажіть, що сьогодні востаннє відвідуєте зібрання, тому що прийняли рішення залишити організацію.

 

Коротко поясніть причину, що спонукала вас до прийняття цього рішення, наприклад: «Шановні присутні, мій світогляд змінився, я більше не маю наміру продовжувати робити те, що робив тут раніше. Я поважаю право кожного Свідка Єгови сповідувати свою релігію, і прошу так само поважати мій вибір, який я зробив самостійно без нав’язування ззовні. Тому я інформую всіх, аби причини мого виходу були зрозумілі – інших причин немає. Прошу вважати це усною офіційною заявою про вихід з організації, прошу відтепер більше не вважати мене Свідком Єгови. Я вдячний всім, хто присутній тут, за спілкування, за підтримку та цінний досвід, і завжди відкритий для контакту, тому сподіваюся, що наші дружні стосунки залишаться такими само, якщо вони дійсно щирі. До побачення, миру вам і добробуту».

 

Пам’ятайте і будьте впевнені, що після вашої промови, тобто проголошення усної офіційної заяви ніхто, навіть старійшини, не можуть примушувати вас залишитися.

 

 

Але не забувайте зберігати доброзичливість – люди, що зараз слухають вас на зібранні, стали вам близькі, вони вас не ображали та не зробили вам нічого поганого, тому ставтеся до них із повагою.

 

  1. Вийдіть із зали.
  2. На вулиці погляньте на небо, глибоко вдихніть і посміхніться.
  3. Запам’ятайте це чудове відчуття свободи – прийде час для того, аби докладно розповісти про нього іншим.

 

Вийти з культу означає позбутися залежності, причому залежності руйнівної, що обтяжувала життя. Розглядайте все це не як проблему, а як  задачу, котру належить успішно розв’язати. Прийміть її не як перешкоду, а як виклик і випробування на стійкість. Зробіть це заради себе.

 

Кожне випробування, що трапляється нам на життєвому шляху, завжди надає шанс навчитися новому та дарує такий безцінний досвід, яким варто буде в подальшому обов’язково поділитися з іншими людьми.

 

Читайте також:

Свідки Єгови: історія виникнення та ідеологія

Спеціальні Конгреси Свідків Єгови та платні послуги