У США порушено перші судові процеси проти керівників Свідків Єгови

Поділитися:

У перший день набрання чинності Законом про дітей-жертв (CVA) у Нью-Йорку було порушено судові процеси за позовами від колишніх Свідків Єгови, що в дитинстві стали жертвами педофілії. Експерти прогнозують нову хвилю аналогічних позовів.

 


 

Релігійна свобода не означає сектантську диктатуру

 

8 серпня 2019 р. у Нью-Йорку було порушено судові процеси проти Керівного Органу Товариства Вартової Башти та Трактатів (Свідки Єгови; далі – Організація) за фактами сексуального насильства над дітьми Свідків Єгови. Це – перший випадок, коли відповідачами у справі стали конкретні особи з числа вищих керівників Організації.

 

Такий прецедент є показовим, а його аналіз є особливо актуальним і для України. Адже скільки б не намагалися окремі діячі маніпулювати громадською думкою, розповідаючи про те, що нібито «в США повна релігійна свобода», і що Україні слід прагнути до того, щоб у нас було якомога більше різних неорелігійних організацій, у реальності все відбувається зовсім не так.

 

Щодо сприяння розширенню кола неорелігійних організацій – це не марення душевнохворого, а реальна позиція наших доморощених «борців проти релігійного екстремізму»). Також серед них побутує думка і про те, що нібито велика кількість неокультів має вважатися показником демократії (теж не варто дивуватися – «дайош більше сект хороших і різних!»). Тому давайте більш детально проаналізуємо події, що відбуваються зараз у тих же США.

 

Судові процеси проти Свідків Єгови

 

«Повна релігійна свобода» в США не тотожна пануванню сект над суспільством. Гарантуючи кожному право на релігійну свободу, держава захищає інтереси людей. Тому держава може обмежувати діяльність релігійних організацій у випадках, коли така діяльність загрожує національній безпеці або правам і свободам громадян.

 

Закон про дітей-жертв (CVA)

 

Продовжуючи тему про розв’язання проблеми педофілії в Організації, слід нагадати, що кількість осіб, які постраждали внаслідок перебування в цьому культі, невпинно зростає. Незважаючи на те, що більшість людей залякані та їм було завдано психологічні травми внаслідок серйозних маніпуляцій і деструктивного впливу на їхню волю та свідомість, останнім часом спостерігається стійка тенденція до активізації зусиль як окремих громадян, так і їх об’єднань у намаганні відстояти правду і притягти до відповідальності ґвалтівників.

 

Цілком зрозумілими є і мотиви людей, котрі зростали в культі, де змалечку були навчені мовчати та постійно жили в ірраціональному страху перед зізнанням. Тільки ставши дорослими або залишивши Організацію, жертви насильства (звісно, не всі жертви, а лише ті, хто зможуть знайти в собі сили) будуть готові для відвертої розповіді про такі подробиці, від яких нерідко стає моторошно. Тому, як бачимо, для того, щоб жертви сексуального насильства над дітьми наважилися звернутися по захист до правоохоронних органів, може знадобитися багато років і навіть десятиліть. До того часу термін позовної давності, можливо, закінчиться, не залишаючи їм шансів на захист.

 

Експерти прогнозують подання тисяч позовів

 

Але новий Закон про дітей-жертв (CVA), що набув чинності у серпні 2019 р. в Нью-Йорку, може відкрити двері для безлічі позовів щодо зловживань. Зазначений закон було підписано на початку поточного року, а тепер він набув чинності.

 

Закон про дітей-жертв тимчасово скасовує термін позовної давності щодо заяв про факти педофілії, різних форм насильства над неповнолітніми та інших зловживань, незалежно від віку позивача або від давності самої події. Термін тимчасового скасування позовної давності становить один рік від дати набрання чинності законом. У той час, коли «вікно» CVA закінчиться за рік, юридичні експерти очікують, що впродовж наступних місяців буде подано тисячі позовів і відкрито нові судові процеси проти керівництва Свідків Єгови.

 

Зокрема серед позовів, які вже було подано, дві заяви стосуються Органу управління (інші назви – Адміністративна рада, Управлінський Центр) Свідків Єгови, що наділений керівними повноваженнями в питаннях віри, формулює доктрину Організації та опікується сферою її міжнародної діяльності.

 

У цих двох позовах постраждалі особи – Хізер Стіл (Heather Steele) та Майкл Евінг (Michael Ewing) висунули обвинувачення у зловживаннях на адресу Керівного органу Організації та вимоги щодо притягнення до відповідальності його членів.

 

 

Історія Хізер Стіл

 

Зараз Хізер Стіл 48 років. Вона сама та її батьки раніше були Свідками Єгови. Жінка розповіла, що коли вона була дитиною, до неї виявляв сексуальний інтерес один зі старійшин – чоловік на ім’я Дональд Ніколсон. Ці події відбувалися в середині 1970-х рр., коли їхня родина жила в Нью-Йорку. Коли Хізер було 10 років, вона наважилася поскаржитися на домагання матері. Але мати замість того, щоб повідомити поліцію, пішла до старійшин.

 

У своєму інтерв’ю для видання New York Post Хізер Стіл зазначила таке:

 

Загалом старійшини намагалися переконати нас у тому, що все відбувалося тільки у наших думках, а насправді нічого подібного не було чи нам просто наснився поганий сон. Також старійшини наказали нам молитися за Ніколсона.

 

Зрештою батьки Хізер Стіл повідомили про факти домагання світську владу. Тут слід пояснити, що в Організації існує чіткий поділ суспільства на «своїх» і решту – «світ». Поняття світська влада буквально означає державні органи країни, в якій знаходиться громада Свідків Єгови.

 

Ніколсона було визнано винним і засуджено до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. А після того, як Ніколсона було звільнено з місць позбавлення волі, він змінив місце мешкання. Ніколсон пішов до іншої громади Свідків Єгови, в якій не знали про його кримінальне минуле.

 

Історія Майкла Евінга

 

Другому з постраждалих – Майклу Евінгу було 14 років, коли він у парі з іншим Свідком Єгови, що був старшим за віком і мав чин службового помічника (себто до його обов’язків входило виконання допоміжних функцій і вказівок старійшин зібрання, обслуговування Зали Царства, ведення документації, надання літератури, а також навчання та духовне наставництво членів зібрання) служив піонером. Їхня служба в парі полягала в тому, щоб ходити «від дверей до дверей», свідчити про Єгову та запрошувати нових людей на зібрання з вивчення Біблії.

 

Впродовж чотирьох років, за свідченнями Евінга, старший чоловік його неодноразово зґвалтував.

 

Коли Майклу Евінгу виповнився 21 рік, він наважився розповісти батькам (котрі теж були Свідками Єгови) про насильство. Його батьки поводилися так само, як і в родині Хізер Стіл. Вони просто пішли до старійшин Організації. Після цього було призначено розгляд справи на засіданні правового комітету.

 

Правовий комітет: всупереч світським законам і Біблії

 

Тут варто пояснити, що являє собою правовий комітет. Це внутрішній судовий орган у зібраннях Свідків Єгови. До його компетенції належить розслідування проступків членів релігійної громади і винесення рішень про застосування до них дисциплінарних заходів (виключення із зібрання або осуд). Цей орган вирішує також і питання стосовно відновлення раніше виключених членів.

 

Правовий комітет складається зі старійшин. Його персональний склад змінюється залежно від кожного конкретного випадку, що винесено на розгляд. Під час прийняття рішень старійшини керуються нормами, викладеними у книзі «Пильнуйте себе та всю отару», а також (у разі необхідності) інструктивними листами з філії, котра являє собою підпорядковану безпосередньо Керівній Раді адміністративну структуру, що керує діяльністю зібрань на території країни.

 

Вже у цьому закладено суттєві протиріччя з Біблією, на яку постійно посилаються Свідки Єгови. Члени Організації повсякчас наголошують на тому, що вони – християни та нібито керуються виключно Святим Письмом. Справа в тому, що Біблія не передбачає створення подібних «надзвичайних судів», а навпаки, закликає викривати грішників публічно. Так, у Святому Письмі (Перше послання Тимофію 5:20) вказано: «А тих, хто грішить, картай перед усіма, аби й інші мали страх».

 

І це ще не все. Існування внутрішнього судового органу в Організації суперечить і законам світської влади, зокрема Конституції та законам України. В абз. 5 ст. 125 Основного Закону України чітко вказано, що створення надзвичайних та особливих судів не допускається. Втім, незважаючи на законодавчі заборони, такі внутрішні суди особливого призначення Свідків Єгови не тільки продовжують існувати у нашій країні, але і вирішують долі українських громадян, нерідко ламаючи їх.

 

Але повернемося до історії Майкла Евінга. Під час розгляду справи правовим комітетом і Майкла, і його ґвалтівника звинувачували у гомосексуалізмі. А таке серйозне звинувачення тягло за собою жорсткі покарання у вигляді відлучення, за якого громада і навіть члени родини розривали всі зв’язки з відступниками.

 

Адвокат Ірвін Залкін на захисті інтересів дійсних і колишніх Свідків Єгови

 

Інтереси постраждалих Хізер Стіл та Майкла Евінга в судовому процесі, що відбувається зараз, представляє адвокат Ірвін Залкін.

 

Професійний шлях і кар’єра адвоката Ірвіна Залкіна були пов’язані переважно з представництвом у судах інтересів жертв жорстокого поводження з дітьми та різних форм насильства над ними. Він також допомагав своїм клієнтам подавати позови до інших релігійних груп, включаючи баптистську церкву, єпископську церкву, єврейські організації хасидів та стипендію «Живе слово». Але зі Свідками Єгови, за його словами, це – «питання масштабу».

 

Днями в одному зі своїх інтерв’ю для преси адвокат звернув увагу на те, що хоча зараз увага громадськості зосереджена переважно на зловживаннях духовенства у католицькій церкві, також з’явилася серйозна проблема сексуального насильства над дітьми в організації Свідків Єгови.

 

Представництво в суді інтересів жертв насильства над дітьми

 

Своєю чергою, Християнська конгрегація свідків Єгови в США у своїй заяві, адресованій Newsweek, заявила, що не буде розглядати справи «з мотивів поваги до судового процесу та конфіденційності тих, хто бере у них участь»:

 

Наша позиція з приводу жорстокого поводження з дітьми є однозначною. Ми засуджуємо насильство над дітьми в будь-якій формі. Протягом багатьох років у журналах «Вартова Башта» вийшло чимало публікацій за цією темою. Публікації були призначені для батьків, щоб вони могли захистити своїх дітей. Крім того, практика Вартової Башти полягає у тому, щоб завжди дотримуватися закону. І ми підтримуємо зусилля старійшин у громадах Свідків Єгови робити те саме.

 

Залкін вперше почав вступати у судові процеси за участі Свідків Єгови у 2010 р. Тоді до адвоката звернувся колишній член, який чув про його попередню роботу, що полягала у представництві в суді інтересів жертв насильства у Католицькій Церкві.

 

Також в інтерв’ю для Newsweek Ірвін Залкін розповів, що справа 2010-го р. стала тільки початком «епопеї» масштабного розслідування злочинів, що вчиняються в Організації:

 

Ці хлопці вже надто довго літають під радіолокатором. Вони дуже острівні – мало взаємодіють із зовнішнім світом і намагаються також «не виносити сміття з хати».

 

За його словами, судові процеси за позовами Хізер Стіл та Майкла Евінга можуть бути першими з багатьох справ, порушених проти Свідків Єгови у Нью-Йорку, де знаходиться національний штаб групи.

 

– У будь-якій організації, – вважає Ірвін Залкін, – де перебувають неповнолітні особи та дорослі, коли старші за своїм статусом опікуються молодшими, є потенціал для зловживань. Але стосовно Свідків Єгови, враховуючи масштаби Організації, такий потенціал для зловживань не може не викликати занепокоєння.

 

Чому Організація приховує факти сексуального насильства над дітьми?

 

Протягом останніх 10 років адвокат Ірвін Залкін представляв інтереси 24 колишніх або нинішніх Свідків Єгови. Крім того, понад 10 справ було вирішено у позасудовому порядку.

 

Як приклад – у 2012 р. його клієнт Хосе Лопес розповів, що коли йому було 7 років, над ним систематично знущався чоловік, якого старійшини призначили наставником над хлопцем, незважаючи на те, що того раніше звинувачували у насильстві над неповнолітніми.

 

Судові процеси, що були порушені проти Свідків Єгови, включають і десятки інших справ. Кожна з них підтверджує: Організація роками приховувала факти сексуального  насильства над дітьми.

 

База даних про підозрюваних членів Організації

 

Орган управління навіть нібито підтримує базу даних про підозрюваних зловмисників. Записи у ній, як заявив Залкін, «датуються десятиліттями».

 

Назвати точну кількість членів Організації, щодо яких до керівництва надходили повідомлення про сексуальне насильство над дітьми чи інші форми статевого розбещення неповнолітніх, не виявляється можливим. Причини такого стану справ пояснив один з колишніх старійшин в інтерв’ю для BBC. У загальній базі містяться записи про 23 720 імовірних педофілів. Однак Організація неодноразово відмовляла у зверненнях до суду і передання справ на розгляд світської влади.

 

«Мовчазні ягнята»: проект Вільяма Боуена

 

Вільям Боуен знає про базу даних. Він є засновником Silent Lambs («Мовчазні ягнята») – організації, заснованої від 2001-го р. Вона об’єднує жертв жорстокого поводження і насильства з числа Свідків Єгови для надання їм допомоги.

 

– Вісімдесят відсотків осіб, відомості про яких внесені до цієї бази даних, так і не постали перед судом і не понесли відповідальності, – підсумовує Боуен.

 

Причиною такої безкарності стало те, що всі вони були засуджені «в устах двох свідків». Це правило, засноване на цитаті із Второзаконня 19:15, являє собою сприятливе підґрунтя для зловживань в Організації. А саме, будь-який член Організації, котрий має намір повідомити чи заявити старійшинам про те чи інше порушення з боку іншого брата чи сестри, повинен представити двох свідків, яким слід повірити.

 

Якщо свідків немає, то правило діє завжди однаково: «винні особи вважаються невинними».

 

Якщо повідомленням члена Організації про зловживання не повірять, то його самого можуть покарати й оголосити «відступником». А таке оголошення – найбільш сувора форма відлучення. Це означає, що з людиною, оголошеною «відступником», не будуть спілкуватися навіть рідні батьки. Вони можуть виставити людину просто на вулицю й будуть поводитися з рідним сином чи донькою, як із померлими. Такі нелюдські правила й форми покарань не тільки становлять серйозну загрозу для дітей і молоді, але і слугують для того, щоб постійно тримати людей у страху, робити їх безвольними й нездатними захистити себе.

 

Оголошення «відступником»

 

Серед клієнтів Залкіна були люди, котрих свого часу оголосили «відступниками» у 13-річному віці. Незважаючи на юний вік дітей, їх покарали жорстоко. Навіть удома батьки уникали спілкування з ними та поводилися, наче з чужими. Для дорослих оголошення «відступником» часто може мати не менш тяжкі наслідки, в тому числі у вигляді тривалого розладу здоров’я або суїцидальних спроб.

 

Враховуючи те, що більшість членів Організації не мають інших джерел заробітку та працюють у компаніях Свідків Єгови, вони перебувають у повній матеріальній залежності від них. Якщо таких людей оголошують «відступниками», їх звільняють, і так вони опиняються не лише ізольованими від інших братів і сестер, але і залишаються без роботи.

 

«Мовчазні ягнята» – колишні Свідки Єгови, спочатку боялися переслідувань і спілкувалися анонімно. На сайті Silent Lambs, де вони спілкуються тепер, опубліковано багато вражаючих історій. Колишні Свідки Єгови діляться своїми історіями та інформацією про факти зловживання наркотиками та алкоголем, а також про спроби самогубств людей, котрих було оголошено «відступниками».

 

Особливості внутрішнього дисциплінарного процесу в Організації

 

Як вже було сказано у попередній публікації, випадки вчинення дій сексуального характеру по відношенню до неповнолітніх, на жаль, мають місце і в інших релігійних громадах, у тому числі традиційних церквах. З огляду на це слід навести й думку Вільяма Боуена, який цілком справедливо наголошує, що випадки насильства і жорстокого поводження у громадах Свідків Єгови трапляються набагато частіше, ніж у Католицькій Церкві.

 

Якщо католицький ієрарх прикриває священиків, то у Свідків Єгови ця політика охоплює кожного члена Організації – будь то батько, старійшина чи просто інший член громади.

 

Сам Боуен був старійшиною протягом 15 років до того, як у 2000 р. був позбавлений стипендії за повідомлення про виявлені зловживання. Але він наполягає, що «Мовчазні Ягнята» не мають метою дискредитацію чи образу Свідків Єгови: «Я не проти них. Я хочу, щоб вони були кращою церквою, – каже він, – якщо ми можемо просто скасувати це правило двох очевидців і автоматично повідомити про зловживання до поліції. Але протягом 20 років вони відмовлялися це робити».

 

Управлінський центр діє зі штату Нью-Йорк

 

Внутрішній дисциплінарний процес в Організації характеризується закритістю і ґрунтується на тому, що Свідки Єгови нікому не розказують про те, за що того чи іншого члена громади було притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

 

Адвокату Ірвіну Залкіну і раніше доводилося порушувати судові процеси за позовами проти винних із числа Свідків Єгови. Але тільки зараз його фірма вперше вказала відповідачем Керівний Орган (Управлінський Центр) Організації.

 

– Перед тим, як подати позов, нам довелося зіткнутися зі складнощами навіть у тому, щоб отримати відповідь і взагалі зворотній зв’язок від цих хлопців, – каже Ірвін Залкін, – але з огляду на те, що Управлінський Центр працює з штату Нью-Йорк і контролює поведінку Свідків Єгови в усьому світі, ми вважаємо, що обрали правильний шлях.

 

Інформацію у базах даних суттєво «підчистили»

 

Окремі факти сексуального насильства відносно потерпілого Майкла Евінга відбувалися у період його проживання в Бетелі у Валкіллі, штат Нью-Йорк, у середині 1980-х рр. Хізер Стіл проживала у штаті Нью-Йорк, коли стала жертвою сексуальних домагань. Там серед старійшин вдалося зібрати чимало фактичних даних стосовно її кривдника, котрі тепер стали доказами у судовому процесі.

 

Адвокат Ірвін Залкін встиг змусити Організацію надати деякі документи з бази даних. Однак він дорікає на те, що більшість важливої ​​інформації було відредаговано. На його думку, отримані документи не мають доказової цінності, тому що з них було прибрано прізвища старійшин і порушників, чиї справи розглядалися. Так само, зникли пояснення та інша важлива інформація. В такий спосіб Організація намагається уникнути відповідальності.

 

Свідки Єгови скажуть вам, що це стосується їхніх прав згідно з Першою поправкою, – додає Ірвін Залкін, – однак це стосується виключно питань поведінки. І коли чиясь поведінка спричиняє шкоду дітям, це не питання Першої поправки, а вже злочинна поведінка – вони приховують злочини і злочинців.

 

Вільям Боуен також зазначає, що лідери Організації категорично відмовились вибачитися за «масове та жахливе насильство, яке вони здійснювали протягом десятиліть».

 

Ми продовжуємо слідкувати за перебігом подій і за тим, як тривають судові процеси за позовами колишніх Свідків Єгови. У наступних публікаціях ми познайомимо вас із новинами та з історіями інших людей, котрі теж у дитинстві стали жертвами педофілії.