Голова херсонської філії КОБ Тетяна Кузьміч постане перед судом

Поділитися:

Викрита на співпраці з ФСБ РФ мешканка Херсона Тетяна Кузьміч водночас була головою місцевого осередку російської неоязичницької політичної секти КОБ, яка безпосередньо задіяна до виконання спецоперацій держави-агресора на території України.

 


 

Ця обставина, про яку мало хто знає, заслуговує на окрему увагу, оскільки наочно демонструє методи конспірації спецслужб держави-агресора та форми створення ними агентурних мереж для ведення розвідувально-підривної діяльності проти нашої країни.

 

Отже, слідчі СБ України завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою організаторці агентурної мережі ФСБ РФ у державній зраді. Про це 10.02.2021 р. повідомив Пресцентр СБ України.

 

Загалом ситуація в Херсонському регіоні, який межує з територією тимчасово анексованої Автономної Республіки Крим впродовж усіх років війни залишається напруженою. Одним з дестабілізуючих чинників є активізація на Херсонщині російської неоязичницької політичної секти КОБ («Концепция общественной безопасности»). КОБ фактично постає філією ФСБ РФ і повністю керується спецслужбою держави-агресора. Буквально нещодавно – наприкінці січня поточного року, там було викрито ще одного КОБівця Едуарда Коваленка, котрий теж був агентом ФСБ РФ і за гроші організовував різного роду «громадські протести».

 

Секта «руського миру» – КОБ на Херсонщині

 

Маскуючись під громадські об’єднання, осередки КОБ здійснюють збір інформації про громадсько-політичну активність на місцях. Паралельно вони провокують протестні настрої та ведуть активну проросійську пропаганду. Мімікрія КОБ під громадські рухи ускладнює своєчасне розпізнавання небезпечної російської секти. Але насправді виявити адепта КОБ зовсім не складно за набором типових ознак.

 

Доктрина КОБ ґрунтується на ідеях антиглобалізму та «слов’янської єдності», що поєднуються з конспірологічними теоріями, а також з елементами, запозиченими з поганських (неоязичницких) віровчень. Останні використовуються для завуальованого просування ідей «руського миру» під виглядом «відродження слов’янських традицій» або «повернення до споконвічних витоків русів-слов’ян». Поширення доктрини КОБ завжди супроводжується нав’язуванням соціалістичної ідеології.

 

Крім того, всі КОБівці є палкими COVID-дисидентами та противниками вакцинації (щеплень). Багато хто з них відмовляються від отримання паспорта громадянина України та реєстраційного номера облікової картки платника податків. Свою позицію вони пояснюють мракобісними теоріями про «чіпи на чолі» або «тіньовий уряд рептилоїдів». Тим самим КОБівці спричиняють розкол у суспільстві, оскільки ділять усіх на два протилежні табори. До так званих «живих людей» вони відносять себе та своїх однодумців. А всіх інших, хто не поділяє їхніх ідей, називають «зомбі», «фізичні особи» чи «гуманоїди».

 

Загалом з усіх деструктивних рухів, які діють в Україні, КОБ є найбільш маргіналізованим. Втім, це не знижує його небезпеки.

 

Чим займалася Тетяна Кузьміч до її затримання

 

Громадянка України Кузьміч Тетяна Олександрівна, 10.04.1968 р.н., з вищою освітою, була керівником Херсонської академії безперервної освіти. Вона очолювала Херсонську міську громадську організацію «Русская национальная громада «Русич» (код 26472914, адреса реєстрації: 73013, м. Херсон, Суворовський район, вул. Московська, буд. 42, кв. 20).

 

Крім того, Тетяна Кузьміч є адептом КОБ. Причому вона є не просто якимось рядовим адептом, а головою місцевого осередку, що діяв під прикриттям ГО «Русич». Будучи викладачем російської мови та літератури, Кузьміч активно пропагувала ідеї «руського миру» та ідеології КОБ, поширювала відповідну культову літературу та інші матеріали секти.

 

Як і в будь-якій секті, в КОБ є свої пророки, на роль яких призначено двох класиків російської літератури. Так, поет Олександр Пушкін і письменник Лев Толстой вважаються пророками «руського миру». В очолюваному нею освітньому закладі Кузьміч організовувала і проводила псевдонаукові заходи, присвячені своїм пророкам – «Пушкінські вечори», читання, конкурси на кшталт «Пушкінська красуня», а також конференції, присвячені Льву Толстому. Тим самим Тетяна Кузьміч здійснювала пропаганду доктрини КОБ і проросійської ідеології. Вона використовувала методи популяризації російської культури для консолідації проросійськи налаштованих мешканців Херсонської та сусідніх областей.

 

За що насправді було затримано Тетяну Кузьміч

 

Тетяна Олександрівна неодноразово відвідувала територію тимчасово анексованого Кримського півострову. У 2016 р. брала участь у роботі ІІ Лівадійського форуму «Русский мир: проблемы и перспективы».

 

Під виглядом участі у громадських заходах на території АРК вона підтримувала зв’язки з представниками ФСБ РФ та сприяла їм у здійсненні розвідувально-підривної діяльності проти України, а саме:

 

  • здійснювала збір і передавання інформації про військові об’єкти та співробітників СБУ;
  • вивчала суспільно-політичну обстановку у південному регіоні;
  • передавала дані про діяльність місцевих органів державної влади і управління, неурядових міжнародних фондів і організацій, а також окремих лояльних до РФ політичних і громадських діячів.

 

Тетяна Кузьміч керувала діяльністю херсонського осередку КОБ

 

Протягом п’яти років, аж до дня свого затримання, Тетяна Кузьміч  послідовно формувала стійку мережу агітаторів з числа адептів КОБ і осіб, які здійснюють сприяння у реалізації окремих проектів руху.

 

Нагадаємо, у серпні 2020 року контррозвідники СБУ припинили розвідувальну діяльність агентурної мережі ворожої спецслужби, що діяла на Херсонщині під керівництвом Тетяни Кузьміч. За завданням кураторів, жінка організувала збір розвідувальних даних на території південних областей.

 

20.08.2020 р. Кузьміч була затримана співробітниками Управління СБ України в Херсонській області за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України – державна зрада. Під час обшуку правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, засоби зв’язку, електронні носії інформації, грошові кошти та інші предмети і речі, котрі є доказами причетності Кузьміч до скоєння інкримінованого їй злочину.

 

Тетяна Кузьміч КОБ Херсон

Предмети і речі, вилучені в Тетяни Кузьміч під час обшуку – фото: Пресцентр СБ України; Тетяна Кузьміч – фото: ВКонтакті

 

Гроші у вигляді застави надійшли від політичної партії «ОПЗЖ»

 

За рішенням Херсонського міського суду Тетяні Кузьміч було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 529 тис. грн. В СІЗО Тетяна Кузьміч утримувалася до жовтня 2020 р. А потім представниками політичної партії «ОПЗЖ» було внесено грошові кошти у вигляді застави. І 05.10.2020 р. Кузьміч була звільнена з-під варти.

 

В день звільнення Кузьміч на виході із СІЗО невідомі особи облили її речовиною червоного кольору.

 

 

Ми категорично засуджуємо такі хуліганські витівки, оскільки вони не є методами, за допомогою яких можна боротися з поширенням проросійської ідеології.

 

По-перше, будь-які погрози, переслідування й насильницькі дії відносно обвинувачених слугують їм на користь, допомагаючи розігрувати сценарій «жертв режиму».

 

По-друге, ніхто не забороняє та ніхто не заважає громадянам законними способами брати участь у викритті злочинців. Всі можуть збирати докази антиукраїнської діяльності, звертатися із заявами до правоохоронних органів та всіляко сприяти їм у припиненні злочинів проти основ національної безпеки України. Тим більше, в Херсонському регіоні ще багато роботи. Кожен може допомогти у притягненні до відповідальності інших членів місцевого осередку КОБ.

 

На теперішній час Тетяна Кузьміч перебуває під заставою, вона зобов’язана носити електронний браслет, не залишати міста Херсона без дозволу слідчого, прокурора чи суду, а також утримуватися від спілкування з окремими особами, котрі теж фігурують у цій справі. Зокрема у рішенні суду було названо ім’я вже знайомого вам херсонського псевдоактивіста, КОБівця Кирила Стремоусова.

 

КОБівці розуміють, що наступним стане будь-хто з них

 

Зараз Тетяна Кузьміч готується постати перед судом. 18.02.2021 р. о 10 год. 30 хв. у Херсонському міському суді (головуючий суддя Валігурська Л.В.) відбудеться перше засідання у справі № 766/2045/21 (провадження № 1-кп/766/1910/21) за обвинуваченням Кузьміч Тетяни Олександрівни у скоєнні злочину, відповідальність за який передбачено ч. 1 ст. 111 КК України.

 

Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України належить до категорії особливо тяжких злочинів.

 

Покарання за державну зраду не передбачає умовних термінів. Санкція ч. 1 ст. 111 КК України за такі діяння встановлює безальтернативне покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 15 років з конфіскацією майна або без такої. Аналіз правозастосовної практики показує, що за державну зраду наші суди призначають тривалі терміни позбавлення волі – в середньому по 12 років за ґратами. Тому нескладно спрогнозувати, скільки може отримати голова херсонського осередку КОБ Тетяна Кузьмич.

 

Якщо поглянути на ці події безвідносно до особистостей затриманих в Україні агентів ФСБ РФ, то тут гостро постає ще одна тема, котра теж потребує особливої уваги. Посудіть самі: в Російській Федерації, де в судовому порядку заборонено діяльність таких деструктивних сект, як «Ашрам Шамбали», Церква Саєнтології, Товариство Вартової Башти та Трактатів (Свідки Єгови), вільно діють інші культи, що створили свої осередки в Україні. Зокрема це стосується КОБ.

 

Міністерством юстиції РФ визнано екстремістськими й заборонено до поширення лише окремі друковані видання, що належать до культової літератури КОБ. При цьому центральний осередок секти на чолі з Валерієм Пякіним продовжує безперешкодно здійснювати свою діяльність. З Москви він координує роботу філій КОБ в Україні й тісно співпрацює з іншим російським націоналістичним рухом – НОД («Национальное освободительное движение»), члени якого брали участь в окупації Кримського півострова і частини території Донбасу. Так само, в РФ не заборонено діяльність МГР «АллатРа», секти анастасійців і Богородицького центру тощо.

 

На яких умовах їм було даровано «індульгенцію»? З огляду на вищенаведене, відповідь на це питання тепер стає очевидною.