Призначено позапланову виїзну перевірку телеканалу “Відродження” Володимира Мунтяна

Поділитися:

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, на підставі звернення Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України (вх. № 10/267 від 05.04.2018), а також звернень інших організацій і розгляду численних скарг громадян призначила позапланову виїзну перевірку телеканалу – ТОВ «ТРК «ВІДРОДЖЕННЯ ТБ», м. Дніпро (НР № 00172-м від 29.08.2014, супутникове ТБ, логотип: зображення представлене у вигляді птаха з розправленими крилами, що зображений на фоні словесної частини «ТЕЛЕКАНАЛ ВОЗРОЖДЕНИЕ»).

 

Телеканал «Відродження» («Перший мотиваційний»), згідно з відомостями, які містяться у Державному реєстрі суб’єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення (свідоцтво № ДР-НР 00116 від 13.08.2014 р.; чинна ліцензія НР № 00172-м діє від 29.08.2014 р. до 29.08.2024 р.) – супутниковий телеканал з обсягом мовлення 24 години на добу, за своїм форматом є просвітницько-інформативним і орієнтованим на фільмопоказ, однак фактично здійснює мовлення виключно з релігійної тематики. Заборона здійснювати цілительство з використанням засобів масової інформації міститься у нормі абз. 11 ст. 741 Основ законодавства України про охорону здоров’я. Проте ознайомлення зі змістовною складовою телеканалу «Відродження» дає підстави висновувати, що його контент містить елементи дистанційного маніпулятивного впливу на дійсних і потенційних послідовників культу, а його загальна спрямованість є пропагандистською і псевдорелігійною.

 

На сторінках нашого видання ми неодноразово звертали увагу на деструктивний характер діяльності ДЦ «Відродження», однойменного телеканалу і так званого «апостола» Володимира Мунтяна – матеріали за темою:

 

Щодо припинення діяльності релігійної організації «Всеукраїнський духовний центр «Відродження» в Україні

 

Масовий гіпноз у сектах (на прикладі ДЦ “Відродження”)

 

Именем Украины: Мунтян снова избавляет от проклятий

 

Мунтянщина. Договір з Богом

 

Вшанування Бога фінансами: у що вірять послідовники Мунтяна

 

Перший зомбувальний: телеканал “Відродження” 

 

Призначено позапланову виїзну перевірку телеканалу "Відродження" Володимира Мунтяна

 

Повний текст відповідного рішення від 11 липня 2018 р. за № 888 розміщено на офіційному сайті Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення:

 

До Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (далі – Національна рада) надійшли звернення: гр. Саєнко Г.В. (вх. № 15а/298 від 10.04.2018), гр. Ханової І.В. (вх. № 15а/375 від 21.05.2018), Всеукраїнської громадської спілки «Всеукраїнські християнські ініціативи» (вх. № 16/3108 від 18.04.2018), а також лист Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України (вх. № 10/267 від 05.04.2018) з наріканням на трансляцію ТОВ «ТРК «ВІДРОДЖЕННЯ ТБ», м. Дніпро (НР № 00172-м від 29.08.2014), передач, що мають ознаки маніпулювання свідомістю людей, становлять загрозу фізичному та психічному здоров’ю громадян.

 

За результатами моніторингу супутникового мовлення ТОВ «ТРК «ВІДРОДЖЕННЯ ТБ», м. Дніпро (НР № 00172-м від 29.08.2014), за 23.05.2018 зафіксовано трансляцію передач, в яких під час проповіді «відбувається зцілення людей»:

 

– у передачі «Недільне служіння» (початок о 13:39:57) за участі єпископу Людмили Громової: «Больные люди, которые прямо сейчас смотрят нас по телевидению, пусть сила […] она сойдет на вас! Сила […] сходит прямо сейчас. Прямо сейчас на больных людей […]. Коснись, коснись, коснись каждого человека, который прямо сейчас смотрит нас по телевизору и нуждается в исцелении, коснись сейчас […]. Прямо сейчас происходит процесс сращивания костей. Молодая девушка лежит вся забинтованная, прямо в гипсе в последствии аварии, прямо сейчас происходит сращивание костей […]. Друзья, прямо сейчас происходят эти исцеления. Мужчина, у него экзема, кровавые раны по всему телу, зуд, Вы их расчесывали, невероятную боль испытывали, прямо сейчас вы видите, как эти раны бледнеют на Вашем теле […]. Молодая девушка смотрит нас сейчас, у нее анемия. […] дает Вам полнейшее исцеление […]. Девушка прямо сейчас получила исцеление от наркотиков, полную свободу от наркотиков, смотрит прямо сейчас по телевидению. Сейчас множество людей получает исцеление, множество людей получает полное исцеление от самого разного рода болезней, прямо сейчас это происходит»;

 

– у передачі «Телекрусейд «Молитва за здоров’я» (початок о 20:05:40, повтор прямого ефіру) за участі апостола Володимира Мунтяна: «Прямо сейчас […] пусть разрушено будет это проклятие онкологии, родовой демон, родовое проклятие онкологии будет разрушено прямо сейчас […]. Исцеление сейчас. Это касается поджелудочной железы, именно там сейчас разрушается родовое проклятие онкологии, поджелудочная железа, и это касается селезенки […]. Полное исцеление сейчас происходит в позвоночнике, в поясничном отделе […]. Прямо сейчас девушка исцеляется от бесплодия. Полное исцеление. Я вижу просто как в районе, внизу живота […] сейчас полное исцеление…»;

 

– у передачі «Дотик Духу» (початок о 21:52:52) за участі апостола Володимира Мунтяна: «Прямо сейчас предстательная железа, полное исцеление мужчины. Вы можете чувствовать тепло, которое проходит по вашему телу. […] еще одно исцеление, прямо сейчас. Это мужчина, тоже получает и именно в той области, это половой орган, прямо сейчас полное исцеление…»;

 

– у передачі «Поява Духу і Сили» (початок о 23:47:18) «Сила Святого Духа движется в этом зале, разрушая болезни, разрушая проклятия, разрушая родовые проклятия, разрушая болезни: рак, паралич, эпилепсия. […] прямо сейчас, это разрушается. Те, кто в колясках, те, кто лежат, те, кто с палочками, с костылями, у кого проблемы с костями, у кого проблемы, у кого рассеянный склероз – прямо сейчас!..».

 

У вищезазначених передачах разом із процесом «зцілення» зафіксовано демонстрування сцен введення у стан гіпнотичного трансу людей під час масового зібрання, падіння людей на підлогу в стані запаморочення від дотику «пастора». Ведучі передач, «єпископи», імітують входження у контакт із Господом та в емоційній формі вимагають «зруйнувати прокляття», закликаючи до «повного зцілення», що може розглядатись як маніпулятивний вплив на масову аудиторію за допомогою засобів телебачення. Тож, трансляція цих передач має ознаки порушення вимог чинного законодавства України:

 

– частини четвертої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (Забороняється використання у програмах та передачах на телебаченні і радіо прихованих вставок, які впливають на підсвідомість людини та/або чинять шкідливий вплив на стан їх здоров`я);

 

– пункту а) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (Телерадіоорганізація зобов’язана: дотримуватися законодавства України та вимог ліцензії); – частини тринадцятої статті 74-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» (Забороняється здійснення цілительства з використанням засобів масової інформації).

 

Після виходу передач «Чому я партнер?» (о 02:16:12) та «Дотик Духу» (о 22:30:12) зафіксовано трансляцію невідокремленої рекламної інформації із закликом «Стань партнером!» (надається телефонний номер, електронна адреса сайту Духовного Центру «Відродження», на якому є реквізити для перерахунку громадянами «партнерських» коштів), що також має ознаки маніпулятивного впливу на свідомість телегдядачів, що може призвести до нанесення майнової та психічної шкоди громадянам.

 

Наприкінці передачі «Дотик Духу» зафіксовано невідокремлену (на початку та в кінці) рекламу (о 10:09:23) із закликом до громадян взяти участь у фінансуванні проведення крусейду: «Друзья! Многим из вас, возможно, Бог сегодня говорит: «Стань тем человеком, который будет оплачивать эти крусейды, который будет партнером. И, возможно, вы – не партнер, возможно, вы смотрите по телевидению, вы даже в церковь не ходите, но поверьте, вы можете участвовать своими финансами. И вы должны знать: ваши финансы, каждая копейка пойдет на спасение людей. И я могу любому открыто, прямо в глаза, смотреть и говорить, потому что я сам партнер, я сам всегда жертвую и жертвовал, и буду жертвовать. Потому что нет ничего для меня важнее, чем миссия, которую доверил мне Бог: это спасение душ человеческих для личной жизни. И Бог подтверждает эту миссию чудесами и знамениями, исцеляя больных, делая невероятные вещи, которые не подлежат логике объяснения, потому что то, что я делаю, я делаю от Бога, не от себя. И поэтому сегодня я призываю вас, друзья, чтобы каждый из вас, стали партнерами, те, кто еще не стали, дорогой телезритель, чтобы вы включились в работу и увидели своими глазами […]. Мы можем увидеть и свидетельствовать, как я умирала от рака, но пришла на крусейд, и была исцелена. И это будет для тебя великой наградой и верой в твоем сердце, что у тебя все будет хорошо», що є ознаками порушення вимог пункту е) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (Телерадіоорганізація зобов’язана виконувати правила рекламної діяльності і спонсорства, встановлені законодавством), а також Закону України «Про рекламу»:

 

– частин першої та другої статті 9 (Реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. Реклама у теле- і радіопередачах, програмах повинна бути чітко відокремлена від інших програм, передач на їх початку і наприкінці за допомогою аудіо-, відео-, комбінованих засобів, титрів, рекламного логотипу або коментарів ведучих з використанням слова «реклама»);

 

– частини третьої статті 9 (Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами»);

 

– частини п`ятої статті 9 (Прихована реклама забороняється).

 

Також за результатами моніторингу мовлення ТОВ «ТРК «ВІДРОДЖЕННЯ ТБ», м. Дніпро, за 23.05.2018 зафіксовано ознаки порушення вимог пункту е) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (Телерадіоорганізація зобов’язана виконувати правила рекламної діяльності і спонсорства, встановлені законодавством) та частини десятої статті 21 Закону України «Про рекламу» (Забороняється реклама проведення цілительства на масову аудиторію), оскільки в телеефірі ліцензіата наявна реклама проведення цілительства на масову аудиторію:

 

– реклама проведення «Крусейду руйнування родового прокляття», у т.ч. від хронічних хвороб та раку за участі апостола Вікторії Мунтян 08.07.2018 об 11:00 у м. Дніпрі, у Храмі Святого Духа (рекламний ролик вийшов в ефір о 03:06:59, 09:25:41, 16:23:32, 23:42:53) («Признаки родового проклятия, хронические болезни в роду, повторение судьбы родителей, фобии и страхи, передающиеся из рода в род, преждевременные смерти в роду, одиночество и венец безбрачия, разводы, многочисленные выкидыши, бесплодие, нищета, долги, неудача в бизнесе из поколения в поколение, несчастные случаи, катастрофы, аварии, грехи одного поколения могут принести разрушение в последующие поколения. Веришь ты или нет, но проклятия существуют […] и только помазанье Святого Духа разрушает его»), а також за участі апостола Володимира Мунтяна 08.07.2018 о 14:00 у м. Києві, в Палаці Спорту (рекламний ролик вийшов в ефір о 03:51:57, 08:29:35, 11:32:20, 17:22:58, 19:06:38) («Родовое проклятие рака, я разрушаю во имя Исуса […], прямо сейчас я изганяю его […]. Не пропусти, это твой шанс получить исцеление!»);

 

– проведення Міжнародного біблейського коледжу «Гора Мойсея» у м. Києві упродовж 16.07.2018-10.08.2018, під час якого у кожного учасника відбудеться чудо: «Бог исцеляет людей на библейском коледже […]. Метастазы уходят мгновенно, опухоли уходят мгновенно, онкология раковой клетки исчезает, человек становится абсолютно здоров, люди встают из колясок. Это чудеса! […] Оставляй все и обязательно приезжай на коледж, регистрируйся прямо сейчас, места ограничено, многие не попадут» (о 03:47:07, 07:33:41); відбувається зцілення людей від ракових захворювань будь-якої стадії під час взяття участі у коледжі: «Иисус способен забрать сейчас любую онкологию, 4 степени, даже если метастазы у тебя по всему телу» (04:33:16, 10:15:14, 18:04:10); «Тысячи исцелений на этом коледже» (о 08:34:11, 11:35:46); – проведення телекрусейду «Молитва за здоров`я» за участі апостола Володимира Мунтяна (о 01:43:01, 06:52:43, 15:04:31, 21:48:02), у відеосюжеті наведено приклади зцілення людей від хронічних захворювань та раку завдяки «Духу Святому». У своїй проповіді пастор вигукував: «Иисус способен забрать сейчас любую онкологию на 4-й стадии, даже если метастазы у тебя по всему телу»;

 

– проведення служби руйнування проклять на тілі й розумі, що відбудеться 26.05.2018 у м. Ризі (Латвія) о 14:00 за участі єпископа Духовного центру «Відродження» Ксенії Духовної. Моніторингом зафіксовано, що рекламна інформація не відокремлена (на початку, вийшла в ефір о 03:46:16, 07:32:51, 17:17:14), що також має ознаку порушення вимог частин першої та другої статті 9 Закону України «Про рекламу» (Реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. Реклама у теле- і радіопередачах, програмах повинна бути чітко відокремлена від інших програм, передач на їх початку і наприкінці за допомогою аудіо-, відео-, комбінованих засобів, титрів, рекламного логотипу або коментарів ведучих з використанням слова «реклама»).

 

Розглянувши звернення: гр. Саєнко Г.В. (вх. № 15а/298 від 10.04.2018), гр. Ханової І.В. (вх. № 15а/375 від 21.05.2018), Всеукраїнської громадської спілки «Всеукраїнські християнські ініціативи» (вх. № 16/3108 від 18.04.2018), а також лист Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України (вх. № 10/267 від 05.04.2018), результати моніторингу мовлення ТОВ «ТРК «ВІДРОДЖЕННЯ ТБ», м. Дніпро (НР № 00172-м від 29.08.2014), за 23.05.2018, керуючись частиною першою статті 70 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», статтею 13 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», абзацами третім, четвертим пункту 3 розділу ІІІ Інструкції про порядок здійснення моніторингу телерадіопрограм, проведення перевірок телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги, затвердженої рішенням Національної ради від 08.02.2012 № 115, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 24.02.2012 за № 313/20626 (у редакції рішення Національної ради від 09.11.2017 № 2127, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.12.2017 за № 1468/31336), Національна рада вирішила:

 

1. Призначити позапланову виїзну перевірку діяльності ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ «ВІДРОДЖЕННЯ ТБ», м. Дніпро (НР № 00172-м від 29.08.2014), з метою перевірки дотримання вимог Закону України «Про телебачення і радіомовлення»:

 

  • частини четвертої статті 6 (Забороняється використання у програмах та передачах на телебаченні і радіо прихованих вставок, які впливають на підсвідомість людини та/або чинять шкідливий вплив на стан їх здоров’я);
  • пункту а) частини першої статті 59 (Телерадіоорганізація зобов’язана: дотримуватися законодавства України та вимог ліцензії);
  • пункту е) частини першої статті 59 (Телерадіоорганізація зобов’язана виконувати правила рекламної діяльності і спонсорства, встановлені законодавством).

 

2. Відділу забезпечення проведення перевірок управління контролю та аналізу телерадіомовлення підготувати проект наказу та посвідчення на проведення позапланової виїзної перевірки.

 

3. Виконання цього рішення покласти на управління контролю та аналізу телерадіомовлення і на управління представників Національної ради.

 

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на члена Національної ради С. Костинського.

 

Голова Національної ради                                            /підпис/ Ю. Артеменко
Відповідальний секретар                                             /підпис/ О. Ільяшенко