Шахрайству Мунтяна має бути покладено край

Поділитися:
The following two tabs change content below.

Протягом останніх років стурбовані мешканці української столиці дедалі частіше стають очевидцями того, як діяльність псевдорелігійної організації «Всеукраїнський Духовний центр «Відродження» (далі – ВДЦ «Відродження») у м. Києві набуває загрозливих масштабів і форм, оскільки вона завдає шкоди як здоров’ю великої кількості громадян, так і їх майновому стану. Всі ми сподіваємося на адекватну реакцію з боку Служби безпеки України та інших правоохоронних органів, а тому за можливості намагаємося сприяти їм і направляємо звернення, адже, як у народі кажуть, «вода каміння точить», і колись наші спільні зусилля нарешті приведуть шахраїв на лаву підсудних.

 

Організація зареєстрована у м. Дніпрі, але київський офіс (філія «церкви») розташований у столиці по вул. Промисловій, 3, і натепер фактично він є провідним осередком «Відродження» в Україні.

 

Ми всі втомилися терпіти той транспортний колапс і натовпи зомбованих «мунтянівців», які щоразу паралізують рух у центрі міста, а саме в районі метро «Олімпійська» та «Палац Спорту», коли там розпочинаються сектантські масові заходи, а це трапляється регулярно. Адже саме там, на пл. Спортивній, 1 проводяться зібрання адептів даної організації, і участь у них беруть тисячі громадян – від 10 тисяч осіб і більше, а самі заходи проводяться з дозволу КМДА і репрезентовані як релігійні.

 

 

Здавалося б, за такої молитовної активності учасників усі негативні явища мають бути подолані «силою духу», а всі навколо стануть здоровими та успішними, але ж реалії життя показують геть інші наслідки.

 

Вікторія Мунтяну

Володимир Мунтяну

Засновниками даних заходів, організаторами й ведучими є громадяни Мунтяну Володимир Мірчавич (31.01.1972 р.н., уродженець м. Дніпра, раніше судимий за крадіжку та шахрайство, у публічному житті використовує скорочений варіант свого прізвища – Мунтян), який називає себе «апостолом» і «старшим пастором церкви» і його дружина Мунтяну Вікторія Миколаївна, котра також є керівником ВДЦ «Відродження» (код ЄДРПОУ 38359370) і називає себе «пастором» даної «церкви».

 

Дані зібрання проводяться у форматі «Молитви за здоров’я», коледжів, інших видів зібрань, на яких учасникам прямо обіцяють «зустріч з Богом» і позбавлення від «родових проклять», що являє собою активну форму введення в оману невизначеної кількості людей.

 

Так, 08 липня 2018 р. у м. Києві, в Палаці Спорту проводилося «руйнування родових проклять» за участю «апостола» Мунтяну В.М. На даному заході організатори, зокрема Володимир Мунтяну та інші «пастори» повідомляли учасникам неправдиві відомості та переконували їх в існуванні «демонів» і «родових проклять». За словами Мунтяну В.М., нібито «родові прокляття є результатом дії певного духу, що переходить з покоління в покоління», а для того, щоб його позбутися, необхідно принести «жертву» Богові у вигляді грошових коштів, цінностей чи іншого майна, які передаються до ВДЦ «Відродження». При цьому розмір «жертви» має бути таким, що вважається значним з огляду на майновий стан самого громадянина, тобто це має бути сума коштів, що приблизно дорівнює розміру його прибутків за місяць, або навіть і більше, якщо він має заощадження. Під час даного масового зібрання пожертви («жертви») від громадян у вигляді грошових коштів у національній та іноземній валюті збиралися відкрито у місці проведення – в холі Палацу Спорту представниками «партнерського відділу» (відділ, працівники якого спеціалізуються на роботі із залученням грошових коштів від громадян і від спонсорів організації) ВДЦ «Відродження» перед початком заходів, так і просто у залі за допомогою спеціальних скриньок для пожертв.

 

04 серпня 2018 р. у районі Гідропарку на Дніпрі відбулося масове зібрання адептів ВДЦ «Відродження» за участю понад 1 тисячі громадян, які нібито проводили «водне хрещення».

 

 

Подібні псевдорелігійні заходи, що збирають таку значну кількість громадян, потребують особливої уваги з боку держави, оскільки ситуація може вийти з-під контролю. Наприклад, якщо самопроголошений «апостол» заявить своїй пастві щось на кшталт того, що «нашу церкву переслідують, ставайте на захист!», то є висока вірогідність того, що це може призвести до катастрофічних наслідків – травмування або загибелі людей, перешкоджання нормальному функціонуванню транспорту, блокування роботи підприємств і установ, виникнення масових заворушень, скоєння терористичних актів, тобто до створення реальних загроз національній безпеці України.

 

Не можна обійти увагою і те, що протягом 16 липня – 10 серпня 2018 р. у Палаці Спорту проходив коледж «Гора Мойсея-2018», вартість участі однієї людини становила понад 100 доларів США. Під час занять у межах даного «коледжу» організатори, зокрема Володимир Мунтяну повідомляли учасникам неправдиві відомості щодо причин виникнення хвороб, настання нещасних випадків, ранніх смертей і різних життєвих проблем – нібито, це все є наслідком впливу Диявола і потойбічних сил, так званих «демонів». Однак, за словами Мунтяну В.М., кожна людина може навчитися перемагати їх: для того, щоб досягти щастя, вона має стати послідовником ВДЦ «Відродження» та регулярно сплачувати грошові внески, що слугують формою «спокутування» всіх негараздів і налагодження партнерських відносин із самим Абсолютом – з Богом.

 

Також активно застосовуються різні форми залякування послідовників організації: людям активно насаджується думка про те, що у разі, коли адепт несумлінно сплачує гроші, він позбавляє себе Божого захисту, й тоді в його житті неминуче настають негативні явища. В подібний спосіб очільники організації, що діють у складі організованої групи, вчиняють заволодіння чужим майном (грошовими коштами) значної кількості людей в особливо великих розмірах.

 

Іншими словами, керівники ВДЦ «Відродження» використовують статус релігійної організації, що звільняє їх від сплати податків, для особистого незаконного збагачення шляхом обману громадян.

 

Серед учасників зібрань і послідовників псевдорелігійної доктрини ВДЦ «Відродження» є значна кількість громадян, які страждають на тяжкі й невиліковні захворювання або мають інвалідність. Організатори та керівники, в тому числі Володимир Мунтяну застосовують до таких громадян активну форму обману, переконуючи їх у тому, що офіційна медицина є неефективною та завдає шкоди здоров’ю, а для одужання необхідно тільки відвідувати «молитви за здоров’я» та вносити до ВДЦ «Відродження» грошові кошти для досягнення «помазання» як особливої форми здобуття Божого благословення. Як наслідок, введені в оману люди добровільно передають належні їм гроші та майно як особисто Володимиру Мунтяну, так і на банківські реквізити ВДЦ «Відродження» (розрахунковий рахунок № 26008050500812 у КБ «Приватбанк» м. Дніпра, код ОКПО 26459902, МФО 305299), вважаючи, що в такий спосіб вони рятують своє здоров’я, сімейне благополуччя або навіть своє життя чи життя рідних і близьких. При цьому вони не отримують лікування, свідомо відмовляються від медичної допомоги й тим самим прирікають себе на загибель.

 

З огляду на наведене є всі підстави вважати, що діяльність Володимира Мунтяну, Вікторії Мунтяну та інших очільників ВДЦ «Відродження» становить загрозу національній безпеці України, а також у їхніх діях є ознаки складу кримінальних правопорушень. Зокрема ознаками кримінальних правопорушень є заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману – шахрайства, в тому числі вчиненого повторно, за попередньою змовою групою осіб і такого, що завдало значної шкоди потерпілим, а також вчиненого в особливо великих розмірах і організованою групою, відповідальність за яке передбачено частинами 1, 2 і 4 статті 190 Кримінального кодексу України.

 

 

Крім того, на сьогодні в Україні загалом напрацьовано судову практику з питань примусового припинення діяльності подібних організацій, тому вона неодмінно станеться у нагоді для Служби безпеки України та органів Національної поліції України, які у межах повноважень можуть подати до суду клопотання про припинення державної реєстрації Всеукраїнського Духовного центру «Відродження» на підставі порушення ним вимог Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації», а також статті 190 Кримінального кодексу України.

 

Читайте також:

Тексти як засіб маніпулювання свідомістю. Книги Мунтяна

Призначено позапланову виїзну перевірку телеканалу “Відродження” Володимира Мунтяна

Щодо припинення діяльності релігійної організації «Всеукраїнський духовний центр «Відродження» в Україні

Масовий гіпноз у сектах (на прикладі ДЦ “Відродження”)

Именем Украины: Мунтян снова избавляет от проклятий

Мунтянщина. Договір з Богом

Вшанування Бога фінансами: у що вірять послідовники Мунтяна

Перший зомбувальний: телеканал “Відродження”