Увага, шахраї! Передплата «за повітря»

Поділитися:

Довіра – основа основ, на якій будуються взаємини між людьми та всі суспільні комунікації. Ми постійно з кимось домовляємося, щось купуємо, і передплата є звичною складовою товарно-грошових відносин.

 


 

Однак нерідко трапляється так, що нашою довірою намагаються скористуватися ті, хто не бажають працювати чесно чи просто не звикли узгоджувати свої особисті забаганки з вимогами закону.

 

Як шахраї продавали неіснуючий товар

 

Днями пані Тетяні з м. Требухова Київської області довелося стикнутися з шахраями, що діють у декількох областях України. Тетяна утримує кінний клуб, а це понад 30 тварин, яких треба забезпечити харчуванням. Як і зазвичай, жінка вирішила пошукати варіанти оптової закупівлі сіна на популярних сайтах – «Агротендер» та «OLX». А сіна потрібно було, щонайменше, 40 тон (або 800 тюків). Серед багатьох пропозицій Тетяну зацікавило оголошення з пропозицією за ціною 27 грн. за 1 тюк (вага одного тюка приблизно 20 кг). Це при тому, що середня вартість аналогічного товару становить від 30 грн. і вище за 1 тюк.

 

Передплата за повітря шахрайське оголошення

 

Зателефонувавши за вказаними номерами, Тетяна поспілкувалася з чоловіком на ім’я Сергій, який повідомив, що територіально сіно знаходиться у Харківській області (Степанівка). Він запропонував зробити доставку за умови, якщо буде внесена передплата у розмірі 50% від вартості купленого товару.

 

50% – це близько 60 тис. грн., – Тетяна порахувала, що їй буде простіше самій поїхати до Степанівки, оплатити товар на місці, а потім супроводити завантажену фуру до Требухова. На поїздку довелося б витратити близько тисячі гривень, і це, на думку Тетяни, було б набагато надійніше, ніж віддавати шістдесят тисяч за товар, якого вона ще не бачила.

 

Так вона і зробила: зібралася, виїхала.

 

Яке ж було здивування жінки, коли вона приїхала до Степанівки та стала шукати місце, про яке казав Сергій! Виявилося, що там такого ніколи й не було. Зателефонувавши за тими саме номерами, що було вказано в оголошенні (067-453-70-39 та 063-642-42-89), Тетяна стала розпитувати, як так сталося: приїхала по товар, а його нема. На це її співрозмовник відповів, що сіна у Степанівці нема, воно взагалі в іншій області: «я ж вам пропонував зробити передоплату…», а після цього просто вимкнув зв’язок.

 

За великою кількістю оголошень – ті саме аферисти

 

Повернувшись додому, Тетяна стала шукати інші варіанти. «Що ж, – вирішила вона, – всяке буває, тут натрапила на аферистів, але треба вирішувати питання із сіном, інакше голодуватимуть коні, віслюки та поні». Аж тут ситуація стала повторюватися з жахаючою постійністю: Біла Церква, Бориспіль, Харків, Умань, Хмельницький… «50% передоплати, і ми вам відправимо товар», – відповідали автори оголошень, що пропонували сіно за такою ж ціною. Дехто з них, як було зрозуміло з розмови, навіть гадки не мають, як здійснюється упакування сіна і як рахуються тюки. До речі, оголошення з телефонами «Сергія» було розміщено й на сайті «OLX».

 

Порадившись із колегами з інших кінних клубів (а таких поблизу більше 15), Тетяна дізналася, що не тільки вона одна натрапляла на цих аферистів.

 

Наприклад, за номером 068-140-10-69 просять оплатити гроші наперед, а після того, як надходить передплата, телефон замовкає.

 

Ще номери шахраїв:

068-667-24-69

063-470-63-86.

 

Однак телефонні номери, як усі ми розуміємо, річ дуже умовна: купу стартових пакетів можна придбати за копійки, а за два-три дні (одержавши передоплату) шахраї їх потім просто викидають і міняють на нові.

 

За аналогічною схемою «продають» різноманітні товари

 

У деяких випадках, завдяки власній обачливості, людям пощастило уникнути втрати своїх коштів. Що таке 60 тисяч гривень? Для кінного клубу, наприклад, це півроку щоденної напруженої роботи, без вихідних і свят. Якби Тетяна віддала таку суму, то тварини просто залишилися без їжі, а персонал – без заробітної плати. До речі, сіно вона таки купила – у своєї знайомої, що продавала надлишки. Але ж серед інших покупців товарів на «Агротендері» та «OLX» є й ті, хто понесли величезні збитки!

 

Взагалі сіно – це ж лише один приклад товару, про який нещодавно стало відомо. За такою саме шахрайською схемою зловмисники можуть «продавати» оптом що завгодно – ліс, пісок, чорнозем, добрива. Це геть не нова схема, але вражає її масштаб – аферисти розкинули свою мережу в багатьох областях.

 

Отже, практика показала: коли сіно пропонують за ціною, нижчою за 30 грн. за 1 тюк, то це лише хитрий хід для того, щоб зацікавити потенційних жертв. В усіх випадках з телефонних розмов з авторами даних оголошень ставало зрозуміло, що там діють такі само шахраї.

 

Будьте обачливі, коли шукаєте якийсь товар і раптом знаходите дуже вигідну пропозицію. Не поспішайте з передоплатою після розмови з особами, яких особисто не знаєте. Тільки оформлений договір, а розрахунок – лише після огляду товару. Інакше, навіть коли аферистів буде викрито (а їх таки буде викрито, бо «слизька стежинка» завжди приводить на лаву підсудних), то не гарантовано, що втрачені гроші вам одразу повернуть, адже шахраї їх швидко витратять на свої потреби. А позов про завдання матеріальної шкоди виконується за наявності коштів у винної особи – то справа тривала, тому ліпше бережіть свої нерви й не ризикуйте.