«Армія Бога» рекрутує в Україні нових «солдатів»

Поділитися:

Псевдохристиянська терористична організація американського походження «Армія Бога» (AOG – скор. від Army Of God) об’єднує осіб, які виступають проти проведення абортів і просувають свою ідеологію шляхом насильства і залякування.

 


 

Заснована у 1982 р. у США група «громадських активістів», які назвали себе «Армія Бога» існує дотепер. Організація поширила свій вплив спочатку на країни Південної Америки, а згодом – і на інші континенти. Її осередки діють у різних країнах, нерідко використовуючи для прикриття схожі (синонімічні) найменування на кшталт «християнського фронту», «легіонів порядку» тощо.

 

Як зрозуміло з назви, «солдати» експлуатують тему релігії, проголосивши себе виконавцями їм одним відомого «задуму»:

 

«…Армія Бога є справжньою Армією, а Бог є Генералом і Верховним Командуючим. Однак солдати зазвичай не спілкуються між собою. Дуже мало хто коли-небудь зустрічав один одного. І навіть якщо вони зустрічаються, то кожен, як правило, не здогадується про те, що перед ним інший солдат. Ось чому уряд ніколи не зупинить цю армію. Ніколи. І ми ще навіть не почали воювати» (з «Посібника Армії Бога»).

 

Структурна побудова цього руху практично унеможливлює чітку ідентифікацію його прибічників. Проте у «глибинному Інтернеті» – у DarkNet існують тематичні форуми для поширення цієї ідеології, а їх учасники підтримують комунікацію між собою.

 

Від 1980-х до наших днів: жертви «солдатів»

 

Коли самопроголошені «солдати» озброїлися і почали «воювати», їхніми жертвами стали десятки мирних людей, у котрих було відібрано життя лише за те, що вони виконували свою роботу. Так, у 1982 р. троє адептів «Армії Бога» захопили заручників – лікаря-гінеколога Гектора Зеваллоса і його дружину Розалі Жан. Правоохоронцям вдалося їх врятувати і звільнити, тому без жертв обійшлося тільки першого разу.

 

29 липня 1994 р. лікар Джон Бріттан, який виконував операції зі штучного переривання вагітності та його охоронець були застрелені адептами «Армії Бога» біля власної клініки.

 

За чотири роки в США було вбито ще шестеро лікарів, які проводили аборти. Сьомою жертвою став гінеколог Барнетт Слеппіан. Він загинув від кулі снайпера, який теж належав до організації «Армія Бога». Це сталося 23 жовтня 1998 р.

 

Впродовж наступних років у США «Армія Бога» продовжувала справжню бійню і терор відносно всіх медичних закладів, які надають послуги зі штучного переривання вагітності. Одних лише повідомлень про нібито «мінування» клінік надійшло близько 6000. В такий спосіб фанатики намагалися паралізувати їх роботу, не думаючи про те, скількох людей вони позбавили можливості отримати медичну допомогу, зірвавши планові обстеження, лікування гінекологічних захворювань, ведення вагітності та інші процедури.

 

Одночасно «активісти» скоювали акти вандалізму та хуліганські дії в клініках, постійно залякуючи весь медичний персонал. У 2009 р. в США знову сталося вбивство медика – 31 травня озброєний сектант з «Армії Бога» застрелив лікаря-гінеколога Джоржа Тіллера.

 

Значну підтримку їм надають споріднені рухи, такі як пролайфери (від англ. pro-life), що також складаються з радикально налаштованих осіб і релігійних фанатиків. Пролайфери теж вимагають повної заборони на проведення абортів і відстоюють ідею про те, що життя людини починається з моменту запліднення. На їхнє переконання, ембріон має більш широкі права, ніж вагітна жінка, котра його виношує.

 

Різниця між пролайферами і «солдатами» сьогодні стала вельми умовною, тому що останнім часом в «Армії Бога» відбулася часткова  переорієнтація методів протидії абортам. Тепер основні зусилля члени руху спрямовують на фінансове, ідеологічне та організаційне сприяння проведенню масових заходів (акцій, мітингів, зібрань), залученню на свій бік релігійних діячів і політиків.

 

Як американські терористи добралися до України

 

Починаючи від 2017 р. в Європі активізувалася діяльність прибічників «Армії Бога». Зокрема в суміжній з Україною країні – Польщі, під час запровадження заборони на аборти вони брали участь у масових заходах, виступаючи на підтримку цього рішення і закликали до насильства по відношенню до своїх опонентів.

 

До недавнього часу в Україні активності «Армії Бога» не фіксувалося. Але нескладно спрогнозувати, що коли у державі існує сприятливе підґрунтя для поширення радикальних течій, то там неодмінно дадуть про себе знати угруповання, кожне з яких вигадає зручне виправдання для скоєння насильницьких злочинів і терористичних актів. Одні будуть боротися, скажімо, за «права» тварин, другі – за «права» ембріонів, прикриваючись однаковими мракобісними гаслами і псевдорелігійними догматами.

 

Так, 26 жовтня 2020 р. в українській столиці проходила акція біля посольства Польщі, пов’язана з рішенням польського конституційного суду щодо остаточної заборони абортів. Участь в акції брали дві протилежні групи громадян. Перші засуджували це рішення, другі скандували: «аборт – це вбивство!» і «Польща, продовжуй!».

 

Плакати з аналогічними написами тримали у руках члени української громадської організації «Традиція і порядок», про яку окремо буде сказано далі.

 

Армія Бога в Україні

 

А поки зверніть увагу на те, що вся атрибутика – прапори і плакати були виготовлені заздалегідь. Роль підставок під плакати традиційно виконували підлітки школярського віку. Цікаво, чи мають вони достатні знання з анатомії, фізіології, медицини, чи аналізували статистику Всесвітньої організації з охорони здоров’я щодо рівня смертності жінок у країнах, де запроваджено заборону на аборти?

 

 

Чи знають учасники акції про те, що вони повністю повторюють риторику терористів? У країні свого походження «Армія Бога» внесена до переліку терористичних організацій міністерства юстиції США та міністерства внутрішньої безпеки США як підпільна терористична організація.

 

Структура і методи діяльності організації

 

«Армія Бога» не має структурованої ієрархії та в ній відсутній єдиний координаційний центр. Самі члени угруповання визнають, що сповідуючи спільну ідеологію та дотримуючись однакової тактики, між собою вони не пов’язані та практично не спілкуються.

 

Враховуючи те, що організація використовує у своїй діяльності насильницькі методи, її члени дотримуються суворої конспірації для уникнення відповідальності за скоєні злочини. Їм прямо заборонено обговорювати з будь-ким заплановані розправи над обраними жертвами. А мішенями «борців за життя» найчастіше стають працівники закладів охорони репродуктивного здоров’я жінок, які за характером своєї роботи проводять, серед іншого, операції зі штучного переривання вагітності.

 

Організація існує за принципом спротиву без лідера – leaderless resistance. Безлідерний спротив, або структура фантомних осередків – це різновид стратегії соціального спротиву, за якої невеликі групи (таємні осередки) або окремі люди кидають виклик певним соціальним інститутам, виступаючи проти загальноприйнятих моральних норм, традицій, звичаїв і правопорядку.

 

Спротив без лідера може набувати зовнішнього прояву в будь-яких формах – від організації вуличних акцій і перфомансів до скоєння терористичних актів. Як інші приклади таких небезпечних радикальних рухів слід назвати противників щеплень – антивакцинаторів, а також веганів і захисників тварин. Останні, до речі, у Великій Британій та в США теж визнані терористичними рухами та внесені до переліку заборонених організацій. Отже, в колах «Армії Бога», так само як у пролайферів, антивакцинаторів, веганів і зоозахисників відсутня вертикальна ієрархія, але всі прибічники цих ідей мають спільні цілі, які, попри абсурдність, і поєднують асоціальних осіб у стійкі угруповання.

 

Ідеологія «Армії Бога»

 

«Армія Бога» не являє собою якусь християнську деномінацію, а лише є інтерпретатором ідеї про те, що душа вселяється в тіло людини до її появи на світ, а тому переривання вагітності прирівнюється до вбивства. Це створює сприятливі умови для їх співпраці з радикально налаштованими адептами різних конфесій, що мають таку ж точку зору на проведення абортів.

 

Незважаючи на те, що адепти «Армії Бога» називають себе християнами, доктрина їхнього руху не має із християнством нічого спільного. Як одна з найбільш поширених світових релігій, християнство ґрунтується на гуманістичних ідеях і заповідях Ісуса Христа, засуджуючи насильство в будь-яких його проявах. Доктрина віри жодним словом не натякає на те, що Бог-Отець, Син Божий або Святий Дух вимагають від когось створювати «армії», «фронти» чи наймати «легіони» та «солдатів віри» для того, щоб забирати чужі життя і проливати кров. Звісно, немає таких ідей і у Новому Заповіті.

 

Однак лідери терористів переписали біблійні тексти на власний розсуд, створивши свого роду головний ідеологічний документ організації з назвою «Посібник Армії Бога». Це анонімне видання складається з восьми розділів і додатків, в яких описуються основи їхньої ідеології. По суті це «дорожня карта», в якій викладено опис виконання жорстоких розправ стосовно людей, що надають послуги з проведення абортів або тих, хто підтримує аборти (зокрема додатки до четвертого, п’ятого і шостого розділів).

 

«Посібник Армії Бога» містить покрокові рекомендації щодо здійснення нападів на заклади охорони здоров’я, включаючи блокування входів, обливання лікарів сірчаною кислотою, а також тактику виконання підпалів, способи виготовлення вибухових пристроїв та інші незаконні дії. У вільному доступі можна знайти лише частину «Посібника» через законодавчі обмеження щодо пропаганди насильства.

 

Весь текст видання пронизаний мовою ворожнечі, расистськими та іншими дискримінаційними висловлюваннями і закликами щодо повалення державної влади. Навіть вступна частина книги розпочинається із закликів до насильства та скоєння тяжких і особливо тяжких злочинів, які виправдовуються псевдорелігійною ідеологією:

 

«Наш найстрашніший Суверенний Господь Бог вимагає, щоб кожен, хто проллє кров людини, пролився кров’ю від людини. Не з ненависті до вас, а з любові до людей, яких ви винищуєте, ми змушені брати проти вас зброю. Наше життя для вашого – просте рівняння… Вас не будуть катувати з наших рук. Помста належить лише Богові. Однак страта рідко буває ніжною».

 

На переконання адептів «Армії Бога», штучне припинення розвитку ненародженого плоду – це вбивство, при цьому насильницьке позбавлення життя дорослої людини вони вбивством не вважають. Як було зазначено вище, за час свого існування членами організації було здійснено десятки вбивств, вибухів, викрадень і  посягань на життя людей у різних країнах.

 

Апологети «Армії Бога»

 

Один з ключових ідеологів – американський пастор Майкл Брей є капеланом «Армії Бога». Щороку він проводить зібрання, що має назву «Банкет білої троянди» та присвячено вшануванням ув’язнених за насильство проти абортів. Він також є автором книги «Час вбивати», в якій виклав спотворені біблійні цитати для обґрунтування застосування насильства щодо лікарів, які проводять аборти.

 

Свого часу Брей був засуджений за бомбардування абортних клінік, а після відбуття тюремного терміну продовжив свою злочинну діяльність. Навіть свою доньку Брей назвав на честь злочинця – вбивці лікаря, що проводив аборти.

 

Інші члени «Армії Бога» брали участь у широко анонсованих терактах. Еріку Роберту Рудольфу було пред’явлено звинувачення у скоєнні терористичного акту шляхом вибуху в Атланті, а також у вибухах в клініці абортів та гей-барі в Атланті. Вторинні бомби, призначені для детонації після прибуття на місце аварії співробітників аварійної служби, були закладені як у клініці абортів, так і в гей-барі.

 

Ще один «воїн» Джеймс Копп, був засуджений за вбивство лікаря  Барнетта Слепіана, якого він застрелив у 1998 р. стрілянину в Вважається, що Копп причетний до щонайменше шести інших подібних злочинів, що відбулися в період з 1994 до 1997 рр.

 

Клейтон Лі Ваагнер, який взяв на себе відповідальність за надсилання понад 550 листів зі штамами сибірської виразки, які він відправив до різних клінік у 2001 р., підписав свої звернення із загрозами від імені організації «Армія Бога». Він також розмістив на веб-сайті «Армії Бога» (станом на момент публікації цієї статті сайт armyofgod [.com] не функціонує – прим. І.К.) погрози вбити 42 особи, які працюють у клініках, де проводяться аборти.

 

ГО «Традиція і порядок»: релігійний екстремізм під прикриттям «християнських цінностей»

 

Серед наших співвітчизників теж є прихильники ідеології «Армії Бога», і вони тісно пов’язані із праворадикальними рухами, релігійними організаціями і культовими групами (сектами).

 

Загадана вище громадська організація «Традиція і порядок» (код 42255181) була зареєстрована 20.06.2018 р. Згідно з інформацією, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, дана ГО знаходиться у м. Києві по вул. Вишняківській, буд. 12, кв. 148.

 

Її засновниками є громадяни України Бондаренко Юрій Леонідович, Пережогін Антон Сергійович і Ходаковський Богдан Васильович (керівник).

 

Як ідеться з інформації, оприлюдненої на сайті ГО «Традиція і порядок» у розділі «Команда»:

 

«Ми різні, проте всіх нас поєднують спільні риси: патріотизм, небайдужість, громадянська активність, християнські цінності та безкомпромісність.

 

На сьогодні в наших лавах понад 400 активістів, наші осередки представлені в Києві, Броварах, Харкові, Самборі, Чернігові, Полтаві, Житомирі, Черкасах, Кривому Розі, Дніпрі та Львові».

 

Далі зазначено, що основою ідеології ГО «Традиція і порядок» є консерватизм. Тут багато разів повторюються тези про релігію, Бога, Страшний Суд, Біблію та християнські цінності.

 

Українські «Легіони порядку»

 

Члени руху проголосили себе «легіонами порядку». «Традиція і порядок» по суті являє собою парамілітарну організацію, де діють суворі, суто армійські звичаї, там прийнято носити однострій, що нагадує військову форму, а під час вступу новоприйняті члени складають присягу.

 

 

Крім псевдопатріотичних перфомансів, вони проводять показові «активістичні» набіги на обраних жертв. Наприклад, 30 липня 2019 р. ними було зірвано прес-конференцію в Укрінформ (на відео – з 8:00 хв.):

 

 

За даним фактом слідчим відділом Шевченківського управління поліції було розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство).

 

«Армія Бога» – «Християнський фронт»

 

Також «легіони порядку» влаштовують і вуличні ходи. Співзвучним з «Армією Бога» є навіть варіація їхньої самоназви – «християнський фронт». На відео «активісти» зодягнені у стилізований однострій із таким написом. На 1:41 хв. можна бачити, що поряд з лідером «християнського фронту» Богданом Ходаковським, який веде палку промову про те, як вони «прийняли бій» і готові воювати, щоб домогтися заборони абортів стоїть керівник спорідненого деструктивного руху – Дмитро Корчинський («Братство»).

 

 

Справа в тому, що з «Братством» Богдана Ходаковського пов’язує спільне минуле, оскільки він раніше теж був членом цього руху, а потім перейшов у «Реванш», після чого став одним із засновників і очолив нині діючу ГО «Традиція і порядок».

 

08 березня 2020 р. ГО «Традиція і порядок» проводила у м. Києві марш проти абортів. В анонсі запланованого заходу містилася дезінформація щодо кількості абортів, яка не відображає реальності статистики, а також елементи маніпулювання громадською думкою та нагнітання конфліктних настроїв і розколу суспільства на цій темі.

 

Марш проти абортів у Києві

 

До мітингу про абортів долучилася інша радикальна парамілітарна організація – «Братство» Дмитра Корчинського.

 

 

Припускаю, що більшість учасників цих заходів навіть не здогадуються, що тези, які вони повторюють, належать терористичній організації, боротьбу з якою ведуть багато країн світу.

 

А марш «християнського фронту» цілком очікувано закінчився нападами на жінок – учасниць мітингу за гендерну рівність. Це був не перший і не останній прояв насильства.

 

Зародки терористичних організацій мають бути жорстко зачищені

 

Як бачимо, «Армія Бога» і всі рухи українських пролайферів тримаються на фанатиках, які відчайдушно прагнуть виставити себе гуманними, благородними заради власного самоствердження. Крім цього, вони мають і матеріальну зацікавленість, адже під таку тему можна створювати благодійні фонди чи збирати пожертви в обхід оподаткування. А подальша доля народжених дітей та їхніх матерів їм абсолютно байдужа.

 

Є підстави констатувати, що громадські організації «Традиція і порядок» і «Братство» прийняли, поширюють і пропагують ідеологію «Армії Бога», котра визнана терористичною організацією. Названі об’єднання – не єдині, у нашій країні діють інші неформальні групи з числа їх послідовників, і це питання теж потребує подальшого вивчення. Крім того, українські радикальні противники абортів повністю відтворюють формат діяльності «Армії Бога», відкрито застосовують методи залякування опонентів і суспільства загалом.

 

Досвід інших країн у боротьбі з групами безлідерного спротиву показує, що вони діють на засадах суворої конспірації. Це ускладнює роботу правоохоронних органів щодо виявлення всіх осередків та ідентифікації їх учасників, але на етапі формування угруповань українська правоохоронна система цілком спроможна припинити їх діяльність. У цій роботі щонайменше зволікання призводить до виходу ситуації з-під контролю, тому що осередки швидко озброюються і збільшують кількісний склад, а їхня агресивність по відношенню до суспільства зростає.

 

Факт участі у пролайферських рухах парамілітарних громадських формувань радикальної спрямованості свідчить про наявність усіх ознак започаткування релігійно-екстремістських течій, які в разі відсутності належного реагування з боку державних безпекових структур можуть перетворитися на терористичні організації.