Чи можна керувати погодою?

Поділитися:

Якою буде погода на завтра? Це запитання, котре часто ставлять люди, має важливе практичне значення. Від стану погоди і своєчасного передбачення її змін багато в чому залежить стабільна робота авіації, транспорту, енергосистем і сільськогосподарських підприємств.

 


 

Погода, наука і антинаука

 

Ще з давніх часів люди мріяли навчитися передбачати погодні явища, керувати ними. Вірячи в те, що над природою мають владу потойбічні сили, наші далекі пращури зверталися до них із молитвами, просили послати дощ або суху ясну погоду, вберегти посіви від граду та від посухи. Звісно, жодні молитви не могли вплинути на закономірний хід природних явищ. Лише наука, пізнаючи по мірі свого розвитку закони природи, розкриваючи таємниці явищ, які відбуваються навколо нас, дала нам ключ до передбачення і управління погодою.

 

Дощова погода в Києві

Після виснажливої спеки до Києва пришла гроза зі зливами

 

Парадоксально, але незважаючи на стрімкий розвиток науки та відкритість знань про природні явища, старі забобонні методи «управління» погодою досі користуються попитом. У книжкових крамницях і на ринках можна знайти величезну кількість езотеричної літератури на будь-який смак і «рівень посвячення мага»: від простих замовлянь «на хорошу погоду» до більш складних ритуалів і шаманських практик. Зупинити або викликати дощ, приборкати буревій, град або рясні снігопади – всього цього обіцяють навчити автори «магічних» збірок.

 

Свій внесок у пропаганду невігластва роблять ідеологи деструктивних культів (сект), просуваючи ідеї про те, що погода повністю підвладна потойбічним силам, а керувати нею можуть лише обрані. Як приклад, у книгах Анастасії Нових є сюжети про те, як головний герой усіх оповідань – Сенсей (в миру – самопроголошений «професор і академік» Ігор Данілов) зупиняв буревій і шторм на морі за допомогою «сили духу».

 

Не відстає від нього і гуру Калкі (в миру – Костянтин Руднєв, який відбув 11-річний термін ув’язнення за статеві злочини та поширення наркотиків). У книзі «Учение сибирских шаманов» дається «ієрархія» духів, що керують природними явищами. Садист і збоченець Руднєв постає в образі «сибірського Кастанеди», якому підпорядковується не тільки погода, але і життя на планеті та всі стихії.

 

Учение сибирских шаманов

На обкладинці – Костянтин Руднєв власною персоною

 

Загалом у багатьох псевдорелігійних культах тема підкорення природних явищ одній тільки волі всесильного «гуру» вже давно стала свого роду «класикою».

 

Прогнозування атмосферних явищ

 

Наукове передбачення погоди засноване на ретельному дослідженні атмосферних явищ, вивченні закономірностей руху повітряних мас. Щільна мережа гідрометеорологічних станцій вкриває територію нашої країни. На допомогу дослідникам прийшла новітня техніка: літаки-лабораторії, оснащені вимірювальними приладами, кулі-зонди, за польотом яких стежать локаційні установки з високою чутливістю. Тепер за допомогою Інтернету кожен може дізнатися, яка погода прогнозується на сьогодні, завтра, наступний місяць.

 

Безумовно, трапляється й таке, що прогнози погоди інколи виявляються помилковими. Погода – це складний процес, який залежить від багатьох обставин, які не завжди вдається точно врахувати. Проте з кожним роком прогнози стають дедалі більш точними. У наш час більшість прогнозів погоди підтверджуються.

 

Від чого залежать атмосферні процеси

 

Але правильно передбачити, якою буде погода – це лише половина справи. Набагато складніше навчитися керувати атмосферними процесами. Основна проблема тут полягає в тому, що ці процеси відбуваються із витратами величезної кількості енергії. Достатньо сказати, що для утворення однієї слабкої грози необхідно стільки ж енергії, скільки виділяється під час потужного атомного вибуху.

 

Незважаючи на це, вчені знайшли шляхи уникнення помилок у прогнозах. Вони полягають у тому, що людина може змусити атмосферні явища відбуватися в бажаному напрямі. Уявіть собі величезний камінь, що стрімко летить крутим схилом униз. Для того, щоб зупинити його, необхідно задіяти колосальну енергію. Та можна вдіяти інакше. Достатньо невеликої перешкоди, розміщеної відповідно до детального розрахунку на шляху руху каменю, щоб змінити його напрям і відвернути небезпеку. Так простими способами вдається змінити напрям потужних природних процесів. Цим шляхом іде сучасна українська наука.

 

Ще років п’ятдесят тому, наприклад, вже були проведені перші успішні досліди з розсіювання хмарин. Люди навчилися навіть в обмежених умовах попереджувати випадіння дощу. Результати цих експериментів сталися у нагоді пізніше, в 1986 р., коли відбулася найстрашніше трагедія в історії людства – Чорнобильська катастрофа. Кияни, які застали ті часи, пам’ятають, що влітку того року над усією Київською областю не було жодного дощу. Літаки у небі постійно розсіювали хмарини, щоб унеможливити потрапляння радіоактивних часток у ґрунти разом із дощовою водою.

 

Злива з грозою

Здійнявся вітер, який зігнав густі темні хмарини, та розпочалася злива

 

Як відомо, хмарини являють собою скупчення дрібних крапель води або кристаликів льоду, що плавають у повітрі. Для випадіння опадів необхідно, щоб ці краплини чи кристалики досягли більших розмірів. Коли вони стають достатньо важкими, то падають униз. Здійснення штучного впливу на хмарність полягає у використанні різних хімічних речовин, які прискорюють або, навпаки, уповільнюють процеси утворення кристаликів льоду чи водяних краплин.

 

Інсинуації навколо теми зміни клімату

 

Ще більш захоплюючою проблемою, яка цікавить сучасних науковців у всьому світі, є штучна зміна клімату. Якби вдалося «утеплити» північні райони земної кулі, «зволожити» засушливі області, скоротити тривалість зимового періоду там, де морози тримаються протягом кількох місяців, то це дозволило б ефективніше використовувати природні ресурси нашої планети, освоїти нові масиви сільськогосподарських земель і знімати з них по декілька врожаїв на рік.

 

Спекуляції, що розгортаються навколо питань зміни клімату, набули характеру небезпечних маніпуляцій, більшість з яких інспіровані ззовні. Різні шкідницькі рухи наперебій залякують людей «глобальним потеплінням» і поширюють у суспільстві апокаліптичні настрої, хоча насправді всі вони керуються виключно своїми меркантильними інтересами.

 

Сектанти

 

Сектанти різного штибу експлуатують тему природних явищ тільки заради привернення до себе уваги та залучення нових адептів. Самі вони при цьому часто-густо не мають навіть базового уявлення про те, що таке погода і які чинники впливають на її зміни.

 

Особливу активність у цьому виявляє МГР «АллатРа», що взагалі зареєстрована як громадське об’єднання, але фактично просуває псевдорелігійне окультне віровчення. В організації існує окрема елітарна група так званих «геліарів», які борються з «глобальними природними катаклізмами». До її складу якої входять 12 дівчат – «птахів небесних», або «сестер Аллат». Вони безпосередньо виконують окультні ритуали, під час яких нібито виробляють (добувають) Аллат – магічну силу, що здатна спиняти стихійні лиха, в тому числі землетруси, пожежі та різні природні аномалії.

 

Аллатра природні катаклізми

На YouTube-каналі «АллатРа ТБ» опубліковано десятки відеороликів, присвячених боротьбі з «глобальними природними катаклізмами». За твердженням ідеологів секти, «духовне перетворення суспільства» нібито дозволяє впливати на природні явища та керувати ними

 

Втім, якщо ми з вами пригадаємо, яка погода стояла минулої зими та яка спека тримається зараз, то побачимо, що їхні «ритуали» не вирішують абсолютно нічого. В січні-лютому 2021 р., коли весь Київ стояв у кучугурах, «сестри Аллат», наскільки мені відомо, активно «працювали» над тим, аби припинити снігопади і вгамувати сильні морози. Минали тижні, та нічого не змінювалося.

 

Хочеться спитати: а чому ж вони так погано стараються в добуванні Аллату? Бо сніг узимку як ішов, так і йде, а техніки для його прибирання у київських комунальників як не було, так і не з’явилося. Так само і зараз: циклон з високими температурами тримався доволі довго, але не вічно, зараз він пішов на спад. Як бачимо, поки «птахи небесні» виробляли Аллат, погода змінилася без сторонньої участі – під впливом атмосферних чинників, а не магії.

 

Вегани та «екологічні активісти»

 

Вегани та продажні псевдоекологи просувають відверто мракобісні ідеї про те, що відрижка великої рогатої худоби нібито руйнує озоновий шар планети. Подібні відсебеньки, які не мають під собою жодного наукового обґрунтування, є складовою чітко продуманої рекламної кампанії, спрямованої на лобіювання корпоративних інтересів виробників «веганської» їжі, одягу, побутової хімії та інших товарів. На цій підставі вони агітують народ відмовитися від вживання продукції тваринного походження і перейти на синтетичні замінники.

 

Власне, їхня головна мета полягає в тому, щоб максимально витіснити з ринку звичні товари і зайняти нішу, що звільниться, своєю веганською продукцією та продавати її втридорога, прикриваючись красивими слоганами про «порятунок планети». Для цього вони традиційно залучають на свій бік відомих осіб – акторів, співаків, політиків, а також медійників.

 

Медіа

 

Всеїдні медіа (а ми не раз показували, що там працюють геть не інтелектуали) вбачають у темі зміни клімату, передусім, популярний тренд, за допомогою якого можна триматися «на плаву», отримувати гранти й заробляти на виробництві відповідного інформаційного продукту.

 

Такими речами «грішать» багато українських медіаресурсів, і розбір їхніх численних дописів на тему клімату має бути предметом окремої розмови. Наприклад, на сторінках Інтернет-видання «Страна», що неодноразово було помічено в поширенні найбезглуздіших фейків (чого вартий хоча б їхній «рожевий сніг»!) можна знайти понад 4 тис. публікацій, у яких містяться згадки про глобальне потепління.

 

Страна погода глобальное потепление

Розміщення гороскопів на медіаресурсах свідчить про те, що їхні власники не поважають читачів і вважають їх за невігласів

 

А про так званих «мольфарів», які з екранів телевізорів дають свої «прогнози» щодо погоди (і не тільки), годі й казати.

 

У наших ЗМІ доволі складно знайти бодай якісь притомні роз’яснення про те, як і чому змінюється погода, що таке атмосферні фронти і чим обумовлено циклічність підвищення або зниження температурних показників. Зазвичай медіа виконують роль ретрансляторів чужих ідей, котрі належать представникам вищеназваних категорій або висловлювалися окремими популістами з числа політиків.

 

Хто може керувати погодою

 

Якщо абстрагуватися від усіх маніпуляцій стосовно зміни клімату, стає очевидним, що вже зараз людина має реальні можливості впливати на атмосферні процеси в широких масштабах. Ми з вами є свідками того, як люди все більше оволодівають природою, впливають на неї, підкорюють стихії. Значний вплив на клімат справляють меліоративні роботи для забезпечення водою засушливих районів, великі лісонасадження, розчищення русла річок, будівництво дамб і створення штучних водойм. Ці роботи у нашій країні набувають дедалі більшого розмаху.

 

Багато сміливих нових проектів очікують на своє втілення у найближчому майбутньому. Наші вчені зробили перші успішні кроки на шляху зміни клімату, і недалеким є той час, коли погода буде повністю підкорятися людині відповідно до потреб усього народу.