Телема – псевдорелігія нового формату

Поділитися:

У сучасному світі, поряд із поширенням багатьох інших «новітніх» віровчень, дістає активної популяризації Телема – синкретична псевдорелігія, що виникла понад сто років тому.

 


 

Походження Телеми

 

Аби створити привабливу легенду для того чи іншого віровчення, що претендує на роль «нової релігії», немає нічого простіше, як пристосувати для цього вже готові утопічні ідеї, запозичені з творів художньої літератури. У випадку з Телемою таким став роман «Ґарґантюа і Пантаґрюель» французького письменника Франсуа Рабле. За сюжетом роману, починаючи з розділу LII «Як Ґарґантюа звелів для ченців Телемську пустинь збудувати» з’являється вигаданий «край Телемський», що нібито розташований у Франції та простягається аж до річки Луари, за дві милі від великого лісу Пор-Юо. Далі, у розділі LIII «Як і на які кошти збудовано Телемську пустинь» ідеться про таке:

 

«На побудову й опорядження абатства Ґарґантюа жалував готівкою два мільйони сімсот тисяч тридцять один довгорунний баран і аж до завершення робіт обіцяв давати щороку під доходи з річки Диви один мільйон шістсот шістдесят дев’ять тисяч екю із зображенням сонця і стільки само з зображенням квочки з курчатами. На заснування й утримання пустині він поклав на рік два мільйони триста шістдесят дев’ять тисяч п’ятсот чотирнадцять нобілів із зображенням троянди, ці гроші гарантувалося земельною рентою, як це підтверджували дві опрічні грамоти».

 

Отже, після того, як було зведено будівлю обителі, там облаштували велике книгосховище з рідкісними книгами по магії. Так і стала жити пустинь – як свого роду місто-держава, «ідеальне суспільство» зі своїми законами, де не існує заборон і кожен вільний робити все, що заманеться. Втім, як ми знаємо, таке буває лише в художніх книгах, а не у реальному житті.

 

Нова духовна філософія?

 

Як ідеться з роману «Ґарґантюа і Пантаґрюель», на великій брамі Телемської пустині помістили напис із такими словами:

 

«Сюди вам зась, дурисвітський народ,

Пустомолот, святий та божий всюди,

Ласощохлист, голінний, наче ґот

Чи остроґот, кривить брехнею рот

І шити от у дурні масу люду.

Ви всі, паскуди, сіячі облуди,

Тут, кривосуди, шушваль ви одна,

Вам не дадуть пускати тумана».

 

Цей віршований маніфест як ніщо інше передає суть призначення Телеми – такої собі «сучасної» релігійної філософії не для середнього розуму, що і приваблює осіб, які вважають себе винятковими, а всіх інших – такими, що «не доросли».

 

Деякі «гуру» йдуть іще далі та вигадують свої визначення, в яких Телему описують як «релігійну матрицю» і навіть як «паранормальну соціальну систему» ​​езотеричних, етичних і магічних концепцій.

 

Звісно, насправді за всіма цими хитромудрими визначеннями не стоїть абсолютно нічого, а Телема при найближчому розгляді є черговим новотвором під виглядом «релігії».

 

Засновником Телеми вважається Алістер Кроулі (Англія) – старомодний і нудний фрік в амплуа містика, який відомий своєю пристрастю до наркотиків, алкоголю та статевих збочень. У перервах між оргіями Кроулі читав книги, в тому числі класичну літературу. Одним з його улюблених письменників був Франсуа Рабле, у творах якого наш «маг-окультист» і віднайшов нову благодатну тему з утопічним Телемським абатством. У 1904 р. Алістер Кроулі написав «Книгу Закону», яка стала основою хибного віровчення під назвою Телема. Саме Кроулі свого часу дав поштовх до поширення Телеми, яку потім розвивали інші окультисти.

 

Доктрина культу

 

Ідеологія Телеми приваблює людей за рахунок утвердження повної вседозволеності. Інакше кажучи, розбещеності та безвідповідальності.

 

«Роби, що хочеш, і в цьому весь закон. Ти не маєш іншого права, крім як виконувати свою волю», – проголошується в одному з головних постулатів Телеми.

 

Телема унікурсальна гексаграма

Унікурсальна гексаграма – символ Телеми

 

Послідовники Телеми – телеміти переконані, що кожна людина має право реалізувати себе через будь-які переконання та дії, які їй найбільш до вподоби, із тим лише застереженням, що вони не заважають волі інших. Хоча хто це контролює, оцінює? Ясна річ, ніхто не перевіряє, чи правильно вчинив телеміт, оскільки він сам «має право визначати, що це таке». Зручно, чи не так? Адже Телема для будь-якого аморального, і навіть для найогиднішого вчинку знаходить виправдання, називаючи це «виконанням закону своєї волі». Догмат про абсолютну свободу для людини діяти відповідно до своєї істинної волі є заповітом серед телемітів.

 

Ця ідея дістає свого продовження в інших постулатах Телеми, наприклад: «Кожен чоловік і кожна жінка – зірка». Це означає, що кожна людина є унікальною і має свій шлях у всесвіті. Більшість телемітів вважають, що кожна людина має справжню свободу, яка є мотивацією її існування.

 

Закон Телеми вимагає, щоб кожна людина дотримувалася своєї справжньої волі, щоб досягти у житті свободи від обмежень своєї природи. «Знати, наважитися, бажати, зберігати мовчання», – таку настанову давав телемітам Алістер Кроулі.

 

Головне завдання людини, яка обрала Телему, полягає в тому, щоб спочатку виявити свою істинну волю шляхом самопізнання, за допомогою езотеричних практик і магії. Практична реалізація самопізнання досягається за допомогою здійснення певних магічних і містичних вправ, які є симбіозом йоги, тантри, магічних ритуалів тощо.

 

Структура культу

 

Телема являє собою ідею, що сповідується низкою чітко структурованих організацій. Серед них слід виділити такі:

 

  1. Орден східних тамплієрів (Ordo Templi Orientis) – міжнародна окультно-релігійна організація, створена в форматі масонської ложі. Організація нараховую сотні представництв по всьому світу. Офіційно працює в більш ніж 70 країнах. Україна входить до цього переліку, і українське представництво має право посвячення в Орден (таким правом наділені відділення тільки 20 країн)
  2. Гностична католицька церква (Ecclesia Gnostica Catholica) – телемітське релігійне товариство. Це міжнародна організація, що має чітку ієрархічну структуру, а також власну літургійну та богослужебну традицію. Даних про її діяльність в Україні немає, але російське представництво активно розвивається.
  3. Братство Сатурна (Fraternitas Saturni) – німецький окультний орден, який діє переважно в Німеччині. Але останнім часом орден активно працює і в країнах східної Європи, особливо в Чехії та країнах Балтії.
  4. Орден Сонячного Храму – французька релігійна група, що розділяє вчення Алістера Кроулі та відома, перш за все, випадками масового самогубства своїх адептів.
  5. Мале абатство Телеми – магічний орден під керівництвом відомої шарлатанки Зузани Антерес (Чехія), що поширює свій вплив в Україні за посередництва окремих громадських рухів, про що буде сказано далі.

 

Деструктивні прояви в діяльності телемітських організацій

 

На перший погляд, ідеологічні засади Телеми є нейтральними. Вони завуальовані традиційними гаслами про утвердження добра і любові. Експлуатуючи популярну тему самопізнання, ідеологи Телеми заманюють нових адептів, пропонуючи їм різні практики та медитації. Водночас, існують серйозні загрози, що обумовлені особливостями культу:

 

  • головний постулат «роби, що хочеш, і в цьому є любов» деякими адептами трактується на власний розсуд. У ньому вони знаходять виправдання різним проявам своєї волі, що нерідко перебуває на межі або за межею дозволеного в суспільстві;
  • структуризація та утаємниченість організацій приводить до мінімального відтоку членів. Жорстка ієрархія є фактором утримання неофітів;
  • захопленість окультною магією, що межує із сатанізмом. Для отримання необхідного ефекту навіть допускаються ритуали з використанням крові немовлят, цнотливих жінок тощо;
  • у 1990-х рр. прибічники ідеології Телеми здійснили низку вбивств і масових самогубств у Франції, Канаді та Швейцарії.

 

Проведений мною аналіз діяльності організацій і рухів, які просувають Телему дає підстави висновувати, що впродовж останніх шести років кількість їхніх адептів суттєво зросла. Також намітилася тенденція до створення єдиної розгалуженої ієрархічної системи, де нарощування впливу відбуватиметься за допомогою регіональних осередків. На теперішній час телеміти зондують підґрунтя і започатковують нові осередки у нашій країні. В цьому їм допомагають окремі українські недержавні організації, що тільки прикриваються статусом громадських об’єднань, а фактично просувають окультизм і езотерику в маси.

 

Телема в діяльності української громадської спілки «МГР «АллатРа»

 

Щоразу, коли розмова заходить про «АллатРу», не буде зайвим нагадати про те, що згідно із законодавством України громадські об’єднання не можуть здійснювати релігійну діяльність.

 

Відповідно до п. 1.1, 1.4 Статуту громадської спілки «Міжнародний громадський рух «АллатРа» (код 39304584), дана організація об’єднує фізичних і юридичних осіб приватного права, у тому числі громадські об’єднання зі статутом юридичної особи на основі спільності інтересів своїх членів для реалізації мети і завдань, передбачених цим статутом. Метою діяльності Спілки є реалізація та захист професійних, соціальних та інших прав, основних свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, культурних, соціальних та інших спільних інтересів членів організації, а також провадження екологічної, оздоровчої, культурної, просвітньої та іншої діяльності (п. 2.1 Статуту).

 

Але в МГР «АллатРа» наївно вважають, що закони писані не для них, бо їхні геліари зайняті справою порятунку світу і не можуть собі дозволити відволікатися на такі формальності. У квітні 2021 р. так звані «волонтери» громадського руху «АллатРа» випустили годинне відео, присвячене Телемі.

 

АллатРа Контроль теней

Стоп-кадр з відео на YouTube-каналі «АллатРа ТБ»

 

У цьому випуску програми «Контроль тіней», що для прикриття позиціоновано як «дослідницький проект», активісти МГР «АллатРа» впевнено заявляли: магія дійсно існує. У відео було наведено інтерв’ю з очільницею «Малого абатства Телеми» Зузаною Антерес із Чехії, і сам випуск фактично являє собою пропаганду телемітського віровчення. Глядачам було надано рекомендації щодо самостійного виконання медитацій і докладно показано цілий набір окультних практик телемітів.

 

Підбиваючи підсумки, слід зазначити, що за своєю сутністю Телема є псевдорелігійним віровченням нового формату. Вона претендує на роль універсальної ідеології, оскільки спрямована на охоплення всього спектра людських переконань (і оман) – від агностицизму до віри у можливість керувати всесвітом за допомогою сили думки.