Едуард Коваленко, ще один КОБівець на прислуговуванні у «МДБ ЛНР»

Поділитися:

Неодноразово судимий громадянин Коваленко Едуард Володимирович – викритий на Херсонщині агент спецслужб РФ і «МДБ «ЛНР» також є адептом російської секти КОБ, осередки якої діють у багатьох регіонах України.

 


 

23 січня 2021 р. СБ України було оприлюднено інформацію про викриття мешканця Херсонської області, який входить до агентурного апарату ФСБ РФ та афілійованого з нею так званого «МДБ ЛНР».

 

У межах розпочатого кримінального провадження оперативники спецслужби встановили, що у січні 2021 р. через закритий канал зв’язку агент за грошову винагороду отримав від кураторів завдання сприяти поширенню штучно спровокованих масових протестів і, зокрема, так званого «тарифного майдану». Метою була дискредитація органів державної влади та дестабілізація ситуації в країні. Для цього він вже організував низку протестних заходів.

 

На відео сам фігурант, ім’я якого не названо, повідомив, що він отримав від співробітника ФСБ РФ грошові кошти у сумі 30 тис. доларів США.

 

 

Триває досудове слідство за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

 

Невже чесний опозиціонер, активіст і блогер може казати неправду?

 

Як стало відомо згодом, затриманим виявився Коваленко Едуард Володимирович, 17.10.1965 р.н., уродженець м. Генічеська Херсонської області, ніде не працюючий.

 

Едуард Коваленко

Едуард Коваленко на мітингу в Києві

 

Деякі ЗМІ та окремі особи, що позиціонують себе як блогери, тепер намагаються зробити з нього чергового «в’язня режиму» і «політзека». Така реакція є цілком очікуваною, адже практика показує, що у нас давно існує «мода» прикриватися тезами про «політичне переслідування». Цим користуються хабарники, рекетири, шахраї, крадії та кримінальники всіх мастей. Так сталося і після затримання Коваленка: офіційну інформацію одразу перекрутили, правоохоронців почали огульно звинувачувати у нібито переслідуванні громадян, а владу – в тому, що вона нібито «пресує учасників тарифних майданів».

 

Сам Коваленко, який не перебуває під вартою, зараз роздає інтерв’ю, в яких заперечує те, що це він зображений на відео. За його словами, відео є сфальсифікованим, а оперативники нібито навмисно підшукали особу, яка схожа на нього.

 

Що ж, давайте переглянемо будь-яке відео з YouTube-каналу «Эдуард Коваленко».

 

 

Якщо особа на оперативному відео виглядає як Едуард Коваленко, розмовляє його голосом і носить такий само светр, як в Едуарда Коваленко, то це і є ніхто інший, як він власною персоною.

 

А якщо уважніше проаналізувати те, що відбувається в Херсоні, то стане цілком зрозуміло, що Коваленка затримали зовсім не за те, що він виступав проти тарифів. Так само, ще раніше в тому ж Херсоні Тетяну Кузьміч було затримано й відправлено до СІЗО зовсім не за те, що вона вчителька російської мови. І в Кирила Стремоусова проводили обшуки зовсім не за те, що він такий чесний опозиційний журналіст. Всі вищезгадані особи є адептами російської політичної неоязичницкої секти КОБ (Концепция Общественной Безопасности) і активно ведуть пропаганду її ідеології.

 

Хоча заради об’єктивності варто сказати, що незважаючи на голосні акції КОБівців їх підтримує лише незначна частина громадян. Не хочуть адекватні українці бачити у владі мракобісів, які вірять у рептилоїдів і різну антинаукову маячню про «Внутрішнього предиктора СРСР», якої наслухалися з лекцій і книг свого «гуру» Петрова. Разом із тим, це не применшує рівня суспільної небезпеки, що становить антидержавницька діяльність КОБ.

 

Характерні ознаки КОБ

 

КОБівці, або, як їх також називають – петровці, постійно маскуються під різні проекти й форми суспільно-політичної активності, за допомогою яких гуртують народ і проводять промивання мозку серед населення. Головна мета діяльності КОБ – виявлення потенціалу громадсько-політичної активності для подальшого використання його в реалізації проектів російських спецслужб.

 

На певному етапі свого життя Коваленко захопився ідеями КОБ, осередки якої діють у декількох регіонах, зокрема на його рідній Херсонщині.

 

Адепта КОБ розпізнати не так складно, як може здаватися. Так, на прикладі Коваленка чітко простежується повний набір елементів риторики, що характерні тільки для КОБ.

 

Ознака перша – ідеї «слов’янської єдності».

 

Едуард Коваленко слов'янська єдність

Про створення “Священного Сонячного Союзу”

 

Ознака друга – соціалістична ідеологія.

 

 

Ознака третя – прихильність до Росії.

 

 

Ознака четверта – неоязичницькі псевдорелігійні вірування.

 

 

А ще, звісно, багато красивих слів про захист екології та здоровий спосіб життя – КОБівці часто використовують їх як приманку для залучення нових адептів.

 

 

Всі перераховані елементи у своєму поєднанні становлять основу доктрини КОБ, яка викладена в культових книгах секти, зокрема (рос.) «Мертвая вода» і «ДОТУ» («Достаточно общая теория управления»).

 

Якщо ви поцікавитеся колом друзів або віртуальних «френдів» Коваленка у соцмережах, то побачите вже відомих вам Стремоусова, Шилову, Мікітена та інших активних адептів КОБ. В одному зі своїх нещодавніх відео Коваленко заявляв про свою підтримку Шилової, котра балотувалася на пост Новомосковського міського голови (але не пройшла).

 

Едуард Коваленко підтримує Шилову

Партія “СПАС” підтрримує Вікторію Шилову

 

Крім того, як і всі КОБівці, Коваленко беззаперечно підтримує бандитів і рекетирів з харківського угруповання «Потон».

 

Коваленко підтримує Потон

Партія “СПАС” підтримує терористів і рекетирів

 

З Оніщенка і Маслова теж намагаються зробити таких собі «в’язнів режиму» для нагнітання протестних настроїв, що і пояснює причини солідарності псевдоактивістів.

 

Політична партія «СПАС»

 

КОБівці на місцях завжди діють під виглядом громадських активістів, використовуючи для прикриття організаційно-правову форму громадських об’єднань. У Коваленка таким прикриттям слугувала спочатку ГО «СПАС», а тепер – однойменна політична партія.

 

Партія «СПАС» (повна назва – «Соціал-патріотична асамблея слов’ян», код 34182769) діє під керівництвом її засновника Едуарда Коваленка. Вона зареєстрована у м. Києві за адресою: вул. Ревуцького, 44/б, кв. 65.

 

У програмі партії та в її «Маніфесті» також наявні елементи ідеології КОБ, яку фактично і провадить у життя дана політсила. Тут одразу кидаються в очі часто повторювані слова «концепція», «концептуальний» тощо, тобто свого роду «візитівка» секти. А текст «Маніфесту» закінчується суто неоязичницькими гаслами:

 

Партія СПАС

Ибо СПАС – тому що СПАС

 

Секта КОБ являє собою рух антиглобалістів, і партія «СПАС» у своїй програмі також закріплює принципову позицію проти вступу України до НАТО та ЄС. Основа її політичної ідеології – слов’янська єдність, як і в доктрині КОБ.

 

Як секта КОБ використовує протестні настрої для захоплення влади в Україні

 

За допомогою «СПАСу» Коваленко та його прибічники намагалися проводити ідеологічну обробку активної частини громади.

 

Тут повернемося до офіційних відомостей, оприлюднених СБ України:

 

Раніше співробітники СБ України задокументували, що за вказівкою ФСБ РФ фігурант, який очолював одну з проросійських партій, здійснював збір тенденційної інформації щодо кризових явищ в соціально-економічній сфері. За задумом російських спецслужб це мало сформувати сталий протестний потенціал у прикордонному з тимчасово анексованим Кримом регіоні, а згодом – поширитись і по всій країні.     

 

У лютому 2020 року під час перебування у Сімферополі за завданням кураторів фігурант провів зустрічі з високопосадовцями «влади АРК», зокрема так званим головою «Республіки Крим» С. Аксьоновим.

 

Російський агент також отримав доручення ініціювати збір підписів серед населення Херсонської області щодо відновлення водопостачання до АРК та розгорнути відповідну інформаційну кампанію. Крім цього, він мав популяризувати сепаратистські настрої та ідею автономізації окремих областей України.    

 

Під час перебування у тимчасово окупованому Луганську у травні 2020 року фігурант був завербований представником так званої «МДБ ЛНР» і отримав псевдонім «Джигурда».

 

Наведене яскраво ілюструє методи роботи КОБ, про які докладно йшлося у наших попередніх публікаціях.

 

Владні амбіції Коваленка

 

Адепти КОБ намагаються проникнути до органів державної влади та місцевого самоврядування, посісти там посади або здобути перемогу на місцевих виборах для подальшої участі у прийнятті рішень. У разі успішного проходження ними цього етапу всі важелі управління переходять під контроль спецслужб РФ.

 

Про виконання кожного з вищенаведених завдань адепти (активісти, агітатори)  КОБ звітують перед ФСБ РФ. Відповідно, за це вони отримують від ФСБ РФ детальний план, завдання і матеріальне забезпечення.

 

Так діяв і Едуард Коваленко, який не раз намагався висувати свою кандидатуру на парламентських виборах. У 2010 та у 2012 рр. він балотувався до Верховної Ради України від своєї партії «СПАС» на 185-му мажоритарному виборчому окрузі, і жодного разу не пройшов. А в 2015 р. Коваленко зробив таку ж невдалу спробу балотуватися на посаду Генічеського міського голови.

 

Ще він хотів стати президентом України.

 

Коваленко народний президент

Коваленко проголошував себе “народним президентом”

 

КОБівець в гостях у «АллатРи»

 

А ось Едуард Коваленко виступає на так званому «АллатРа-ТБ», де  розповідає про «Благотворче суспільство». Для тих, хто не в темі, нагадаю: це YouTube-канал міжнародного громадського руху «АллатРа» – того самого, що позиціонує себе як громадське об’єднання «поза політикою та релігією».

 

Коваленко АллатРа

Коваленко розповідає про “Благотворче суспільство”

 

Підприємець, соціально активний громадянин, лідер партії «СПАС», – так представляє Коваленка ведуча і, м’яко кажучи, вводить глядачів в оману.

 

По-перше, гість ефіру, як це прямо вказано в постановлених відносно нього судових ухвалах і вироках (про це – нижче) ніде не працює. По-друге, він не є та не може бути підприємцем, оскільки є палким противником капіталізму. По-третє, вся «соціальна активність» Коваленка зводиться до хуліганських витівок і антидержавницьких виступів, за що він неодноразово притягався до адміністративної та кримінальної відповідальності.

 

Загалом, для МГР «АллатРа» вже стало традицією з усіх сортів сміття витаскувати саме відбірне, тому тут немає нічого дивного.

 

Взяти, для початку, накладені на Коваленка адміністративні стягнення:

 

  • 2015 рік – злісна непокора працівникам міліції;
  • 2016 рік – порушення порядку подання фінансового звіту про надходження і використання коштів виборчого фонду, звіту партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру;
  • 2020 рік – невиконання законних вимог (приписів) Національного агентства з питань запобігання корупції;
  • 2021 рік – порушення правил щодо карантину людей (на теперішній час у справі призначено склад суду).

 

Кримінальна «біографія» Едуарда Коваленка

 

Історія судимостей:

 

  1. 16.06.1998 р. засуджений Новотроїцьким районним судом Херсонської області за ч. 2 ст. 167 КК України (1960 р.) – халатність, яка спричинила тяжкі наслідки, до 2 років позбавлення волі. На підставі ст. 46 КК України (1960 р.) був засудженим умовно з випробувальним терміном 1 рік;
  2. 24.10.2005 р. Шевченківським районним судом м. Києва кримінальну справу за ст. 27 ч. 3, ч. 2 ст. 296 – хуліганство, ст. 293 КК України. Справу припинено на підставі ст. 1 п. Б, 6, 8, 12, 14 Закону України «Про амністію» від 31 травня 2005 р.;
  3. 20.12.2006 р. Генічеським районним судом кримінальну справу за ч. 1 ст. 286 КК України – порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами було припинено на підставі ст. 7-1, 11-1 КПК України та ст. 49 КК України;
  4. 29.11.2012 р. засуджений Генічеським районним судом Херсонської області ч. 1 ст. 279 КК України – блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства, до сплати штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (850 грн.);
  5. 15 травня 2017 р. засуджений Генічеським районним судом Херсонської області за ч. 3 ст. 15, ч. 1 ст. 114-1 – перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань, ст. 295 КК України – заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку, до 5 років позбавлення волі.

 

Коваленко пише з в'язниці

За “слово правди” він сидів, і так – п’ять разів…

 

29 грудня 2019 р. Едуард Коваленко був звільнений від відбування покарання у межах обміну утримуваними особами. Його було відправлено на територію тимчасово непідконтрольного Україні м. Луганська.

 

На початку серпня 2020 р. Едуард Коваленко повертається на Херсонщину для того, щоб там розгорнути свою діяльність у статусі лідера політичної партії «СПАС» і взяти участь у наступних виборах.

 

Витратний матеріал

 

Хтозна, на кого розраховано вигадки про те, що нібито в Україні всіх, хто незадоволений тарифами, одразу затримують. Ні для кого не є секретом те, що абсолютна більшість вітчизняних ЗМІ, на жаль, забувають про такі речі, як достовірність, повнота і об’єктивність інформації, а тому подають своїм читачам усе так, як їм хочеться.

 

Як буде сприйнятий провал операції з боку ФСБ РФ? Цікаво, які заходи буде вжито щодо агента, який зараз намагається відбрехатися, що на оперативному відео нібито дає зізнання не він, а інша особа? Цього ми знати не можемо. Зрозуміло тільки те, що допомагати йому «куратори» не будуть. Для них кожен такий «активіст» – просто річ, знаряддя чи інструмент, який не шкода викинути, коли він перестане бути корисним.