Патріотичний ребрендинг «АллатРа» чи стара гра у новій обгортці?

Поділитися:

Сьогодні навіть складно уявити, що декілька років тому цей затишний будинок був простором щасливого дитинства. Раніше тут лунав дитячий сміх, а ігри та веселощі тривали днями. Це обійстя – будинок по вулиці Весняній, 6, що в селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області, збудував Анатолій Тихончук для своєї великої родини – дітей та онуків.

 


 

Анатолій Тихончук, кандидат психологічних наук, військовий пенсіонер, а нині – підприємець і волонтер, який присвятив себе психологічній реабілітації наших воїнів.

 

Площа будинку становить 526 м2 без урахування допоміжних приміщень.

 

Будинок Анатолія Тихончука

Будинок на Весняній, 6

 

Анатолій та його дружина – родина педагогів. Під час шкільних канікул вони проводили вдома заняття за програмою «Освіта без кордонів», на які збирали всіх своїх онуків та сусідських діток. Але одного дня до дверей увірвалося лихо…

 

На згадку про те, як підло було знищене їхнє щасливе дитинство, залишилося це відео, що зробили онуки Анатолія.

 

 

Відтоді минуло 9 років, і діти стали дорослішими. Та вони ані на мить не втрачали віру в те, що зможуть повернутися додому. Це відео також є нагадуванням про те, що ми можемо відновити справедливість.

 

Те, що колись було втіленням гостинності й родинного затишку, перетворилося на осередок підривної діяльності. Будинок захопили рейдерським шляхом представники секти, яка діє під виглядом ГО «Міжнародний громадський рух «АллатРа» (з 2019 року члени організації стали позиціонувати свій рух як «Благотворче суспільство»).

 

У великій залі з каміном, де збиралася колись за одним столом дружня сім’я, розмістилося керівництво антиукраїнської секти, а стіни цього дому стали свідками зовсім інших голосів – Ігоря Данілова та його прибічників, які проповідували свої маревні ідеї.

 

Захоплення будинку

 

У 2015 році організація «АллатРа» незаконно присвоїла собі право власності на цей об’єкт нерухомості, використовуючи підроблені документи. Будинок використовували як офіс, де знімали пропагандистські відео для каналу «АллатРа-ТВ», проводили недолугі «експерименти» з пірамідками і не тільки, запрошували публічних осіб для інтерв’ю, таким чином зміцнюючи свій вплив.

 

Але правда почала пробиватися назовні, коли у травні 2021 року в програмі «Українські сенсації» на телеканалі «1+1» вийшов сюжет із назвою «АллатРа головного мозку». У ньому Анатолій Тихончук дав інтерв’ю як власник будинку.

 

 

Тоді Анатолій пояснив, що на замовлення організації «АллатРа» громадянином Сердюком Денисом Володимировичем та його організованим злочинним угрупуванням було здійснено рейдерське захоплення будинку, причому з використанням підроблених документів.

 

Денис Сердюк

Кримінальні провадження за участі псевдоадвоката Сердюка Д.В., який використовував чужі підроблені паспорти

 

Приблизно за два наступні місяці, шляхом низки перепродаж братові фігуранта – Сердюку Андрію, а потім і дружині Сердюк Світлані, будинок було перепродано Андрію Михальчуку, одному із засновників «АллатРи».

 

Андрій Михальчук

Витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно

 

Будинок № 6 по вулиці Весняній у селі Софіївська Борщагівка від самого початку використовувався Андрієм Михальчуком не як приватне житло, а як офіс «АллатРи», де проводилось багато публічних заходів, записувалися інтерв’ю з публічними особами та активно велася підривна діяльність проти України.

 

Після випуску програми Андрій Михальчук подав до Києво-Святошинського районного суду Київської області позовну заяву проти Анатолія Тихончука про захист честі, гідності та ділової репутації. Згідно із судовим рішенням від 16.05.2022 р. позов було залишено без задоволення. Після програшу в суді сектанти намагалися оскаржувати прийняте рішення, однак Апеляційний суд міста Києва залишив без змін рішення суду першої інстанції.

 

Чи на цьому все (не) закінчилося?

 

У 2023 році справи почали набирати нових обертів. Вкотре нагадаю: після обшуку, що проводився співробітниками Служби безпеки України 01.11.2023 р., на цей будинок було накладено арешт. Це означає, що ніхто не може користуватися і розпоряджатися як самим об’єктом нерухомості, так і наявним у ньому майном.

 

На теперішній час Головним слідчим управлінням Національної поліції України проводиться досудове розслідування за підозрою керівників і функціонерів МГР «АллатРа» у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 436-2, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 436-1 КК України.

 

Здавалося б, справедливість перемогла. Але не все так просто.

 

Від Анатолія Тихончука мені стало відомо, що протягом останніх двох місяців на території його будинку перебувають невідомі особи, які активно займаються ремонтними роботами: замінюють тротуарну плитку, оновлюють фасад, облаштовують новий ландшафтний дизайн. І це все в будинку, на який накладено арешт! Усередині теж кипить робота – старі меблі замінили, а сліди діяльності «АллатРа» витерли. Замість символіки секти на стінах з’явилися патріотичні українські гасла, фотографії наших Героїв, а в одному з підвальних приміщень облаштували кобзарську світлицю з портретом Тараса Шевченка.

 

Та чи варто довіряти цьому новому декору? Чи не здається все це лише черговим перевтіленням? Керують процесом «ребрендінгу» спеціально запрошена дизайнерка на ім’я Наталія Шокодько та наразі невідомий чоловік. Спочатку вони представлялися як нові власники будинку, але потім стали заявляти, що вони не власники, а нібито «управляючі» від імені власника.

 

За наявною у мене інформацією, з будинком відбуваються певні маніпуляції. За сприяння впливових осіб здійснюється спроба виведення майна з-під арешту шляхом зміни призначення цього будинку для потреб ветеранів війни та членів їхніх родин. Тут створюється чи то центр реабілітації, чи то музей вшанування пам’яті. Все це здійснюється задля виведення майна з-під арешту, аби згодом змінити власника та заволодіти цим активом.

 

Змінюється декор, але не методи

 

Під гаслами патріотизму секта знову вдається до своїх звичних методів. Маніпуляції продовжуються, намагаючись використати політичну й соціальну ситуацію в країні на свою користь. Залучення ветеранів війни та їхніх родин — новий крок у їхній підривній діяльності, і якщо все піде за планом функціонерів, нова структура, схована під новими гаслами, продовжить працювати на ті ж самі цілі, що й раніше.

 

За фактом захоплення будинку Анатолія Тихончука та незаконного заволодіння його майном було відкрито декілька кримінальних проваджень, які згодом об’єднали в одне. Досудове слідство тривало роками, постійно змінювалися слідчі, а справа рухалася з рук у руки без суттєвого прогресу. Спочатку її вели в Києво-Святошинському УП ГУНП у Київській області, однак там справа загрузла в бюрократії.

 

В цій справі постійно змінювались слідчі. Згодом справу передали до Голосіївського УП ГУНП у м. Києві. Там вона потрапила до слідчого Перощука Олега Івановича, який усіляко уникав зустрічей з Анатолієм Тихончуком, як і всі попередні слідчі, не бажаючи вирішувати питання по суті. Коли слідчий Перощук О.І. був переведений на роботу до іншого підрозділу, то всі справи він передав начальнику відділення Бойку Олександру Володимировичу.

 

Зміни почалися лише після того, як Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора було зареєстровано кримінальне провадження № 12022000000000261 від 21.03.2022 р., у межах якого і проводилися обшуки та було припинено діяльність осередків МГР «АллатРа».

 

З’явилася надія, що у справі з будинком Анатолія Тихончука винні теж будуть притягнуті до відповідальності. Але навіть після цього Денис Сердюк, головний фігурант справи, не припиняв чинити опір, використовуючи свої впливові зв’язки для блокування розслідування.

 

Зараз, коли справа зрушила з місця, ми маємо усвідомлювати, що ця боротьба ще далека від завершення. Те, що почалося як сімейна трагедія, перетворилося на символ більшого протистояння. Секта «АллатРа» вже багато років вміло мімікрує під виглядом благочинної організації, продовжуючи займатися підривною діяльністю. Тепер, прикриваючись патріотичними гаслами та спекулюючи на темі війни, вони роблять спробу повернути свої позиції.

 

Попереду – нові виклики та відкриття

 

Втім, ніщо не залишається непоміченим. Важливим є те, що громадськість і правоохоронні органи почали діяти спільно. Комунікація налагоджена, і кожен крок ретельно відстежується. Функціонери «АллатРа», що колись почувалися безкарно, тепер опинилися під пильним наглядом.

 

Чи вдасться їм знову заховатися за новими гаслами? Чи вдасться уникнути відповідальності через створення чергових «патріотичних» центрів? Час покаже. Але одне можна сказати з впевненістю: боротьба за справедливість не завершена. І ті, хто продовжує керувати цими процесами в тіні, будуть змушені зустрітися з наслідками своїх дій.

 

Однак це лише початок. Зараз ми спостерігаємо за змінами, що відбуваються навколо будинку на Весняній, але ніхто не має сумнівів – ті, хто раніше ховався за благими намірами, знову починають грати в тіні. Втім, час грає проти них. Наші спільні зусилля та підтримка з боку тих, кому не байдуже, дали свої плоди: зв’язки налагоджено, інформація зібрана, і всі необхідні кроки вже запущені. Залишається тільки чекати, коли ці події стануть очевидними для всіх.

 

Що буде далі? Не розкриваючи подробиць, я дозволю собі лише злегка натякнути, що функціонерам секти «АллатРа» явно не сподобається той шлях, яким рухається розслідування. Хвиля, що наближається, здатна змінити ситуацію, і ті, хто вважали, що вже вийшли сухими з води, будуть змушені переглянути свої плани.