«Лама» Пема Дудул (Сергій Дудко). Псевдобуддизм

Поділитися:

Сергій Дудко, більш відомий як Лама Пема Дудул, облаштувався у Києві, де впродовж кількох років намагається створити свою власну секту.

 

 

Наразі його діяльність не досягла великих масштабів, але попри це є вже чимало постраждалих людей, яким він завдав фінансового збитку та моральної шкоди.

 

Мені вдалося поспілкуватися з людьми, котрі свого часу теж потрапили під вплив «гуру». Дехто з них допомагали йому, перейнявшись довірою, внаслідок чого сильно постраждали.

 

Як Сергій Дудко «ламою» став

 

Отже, Сергій Дудко, як виявилося, навіть є моїм земляком – він теж уродженець Донецька. Однак там я раніше ніколи не чула про нього, і тому є причина: протягом тривалого часу Дудко проживав у Росії, а саме у Москві. Там дотепер мешкають його колишня дружина та син.

 

У 1997 р. Сергій Дудко виїхав з Москви та перебрався до Катманду (Непал), де оселився на довгі наступні роки. Житло він орендував, а заробляв тим, що водив туристичні групи місцевими екзотичними маршрутами.

 

Пізніше Дудко разом з товаришем відкрили у Москві магазин «Маратика», де продають різні езотеричні товари. Дудко безпосередньо здійснює відбір і постачання товарів з Непалу і Тибету до Москви.

 

Потім справи з торгівлею погіршилися, а проживання в азіатській країні з низьким рівнем життя і поганою медициною стало все більше «напружувати» Дудка.

 

Тому він вирішив спробувати проголосити себе ламою та організувати власну секту, щоб за допомогою легковірних учнів перебратися до іншої країни.

 

За версією самого Дудка, у Непалі він нібито отримав таємні знання і посвячення в буддизм. Відтоді Сергій Дудко став іменувати себе Лама Пема Дудул.

 

В Україні Дудко планував обзавестися нерухомістю й забезпечити собі стабільний дохід у майбутньому.

 

Впродовж усього цього часу він був громадянином Росії, а прописаний був у Москві в квартирі колишньої дружини. Тому основну діяльність Дудко розпочинав у Росії. Чому із цього там нічого не вийшло – наразі достеменно невідомо.

 

З анонсу лекції Дудка у Галереї Шанті (Москва, 2014 р.). Джерело: Shanti Gallery. Москва

 

Лама Пема Дудул освоює Україну

 

На певному етапі життя Дудку зустрівся Максим Сохацький, який цікавиться буддизмом. Він і привіз майбутнього «ламу» до України в 2015 р.

 

Максим Сохацький, фото з його сторінки у Facebook

 

Так званий «лама» розпочав свою діяльність у Києві, куди він приїхав на запрошення свого приятеля Максима Сохацького.

 

Максим Сохацький та його дружина організовували і спонсорували проведення перших занять і затвор Сергія Дудка в 2015 – 2016 рр.

 

Потім дружбі Сергія Дудка та Максима Сохацького настав кінець, і вони зі скандалом розійшлися.

 

Проте «лама» встиг знайти собі нового спонсора і покровителя в особі Євгена Пілянкевича.

 

 

Євген Пілянкевич займається бізнесом у Києві. Він бере на себе всі витрати, пов’язані з приїздами Сергія Дудка до України. Також Пілянкевич вирішує його юридичні питання і проблеми особистого характеру – він слідкує за тим, щоб не виникало проблем з учнями, незадоволеними вчинками лами.

 

Як мені розповіли люди, що безпосередньо зазнали на собі знущання з боку Дудка, їм усе ж таки вдалося, незважаючи на шантаж і залякування, згуртуватися та допомогти іншим звільнитися від цього обману.

 

Другим з основних помічників Дудка є Андрій Мулявчик. Він займається бізнесом, пов’язаним з виготовленням і продажем меблів, а Дудко представляє його як свого особистого водія.

 

Фото зі сторінки Андрія Мулявчика у Facebook

 

Справжні мотиви Сергія Дудка

 

Ім’я Лама Пема Дудул, як ідеться з інформації, розміщеної на персональному сайті «гуру», означає «Лотосний підкорювач демонів».

 

Зараз Сергій Дудко позиціонує себе як великий вчитель, покликаний нести вчення буддизму для обраних. Він називає себе першим російським тулку, що означає переродження одного з великих будійських вчителів минулого. Хоча, судячи з усього, народилася ця ідея після звичайного допису його друга у Фейсбуці – Бека Айнабекова. Дудко також присвоїв собі титул Рінпоче, що у тибетців означає «дорогоцінний учитель» і надається лише дуже шанованим учителям їх вдячними учнями.

 

Інформацію про його основних вчителів, які нібито благословили Сергія Дудка на розповюдження вчення на Заході та нарекли ламою, неможливо ніде знайти та перевірити.

 

Він заявляє, що викладає аутентичний буддизм згідно древньої традиції без власних доповнень. І багато людей приходять послухати лекції саме заради цього. Під час навчання Сергій Дудко за класикою сектантської стратегії плавно та непомітно культивує думку про те, що тільки його вчення зберіглося у первісному вигляді, передається таєним шляхом і дозволяє якнайшвидше досягти просвітлення (менш ніж за 10 життів).

 

Але перевірити те, чи дійсно працюють ці знання, ви зможете тільки у момент смерті… Ні, навіть трошки пізніше – після неї. Тоді приходьте скаржитися, що дорогоцінні настанови не працюють, а вчитель вас обдурив. Або знайдіть його у наступноу житті для з’ясування стосунків.

 

Основи вчення Сергія Дудка

 

Рецептів для покращення вашого теперешнього життя не передбачено. Cам лама називає своє вчення мистецтво смерті. Про інших вчителів буддизму, особливо про тих, що нині живі та приїздять до України, тобто можуть скласти йому реальну конкуренцію, Дудко висловлюється зневажливо. Нібито, вони просто збирають кошти для своїх монастирів і зовсім не зацікавлені чомусь навчити. Тому він називає їх приїзди ламачес.

 

Насправді ж цей 51-річний чоловік у такий спосіб просто вирішив  перебратися до України з Непалу, де на даний момент проживає, щоб забезпечити собі тут безбідне існування, нерухомість і бізнес. Для цього він спеціально підбирає людей, котрі будуть йому прислужувати, в тому числі піклуватися про нього на схилі років, а також задовольняти його сексуальні потреби.

 

На даний момент Сергій Дудко вже отримав українське громадянство (від 2017 р.) та реєстрацію в Києві, а також заснував тут свою «Відкриту буддистську академію».

 

Тут він знайшов кількох відданих учнів, які  спонсорують його діяльність і готові прикрити свого «гуру» в разі виникнення проблем. Втім, більшу частину року «лама» проживає в Непалі або їде до Москви, а Київ навідує лише для проведення чергових заходів.

 

Саме зараз триває черговий візит «лами» до Києва: 24 вересня він провів відкриту лекцію та набрав невелику групу (приблизно 25-30 осіб) для участі у подальших заходах.

 

Лекція в Києві 24.09.2019 р., фото зі сторінки Lama Pema Dudul Sangha

 

Якщо не пощастить у Києві, Дудко готує «запасний аеродром» у Львові. Вже кілька разів він навідувався туди читати лекції та зачаровувати молодих дівчат.

 

 

Сергій Дудко використовує своїх учнів 

 

Деякі люди, на жаль, зазнають настільки сильного маніпулятивного впливу, що готові активно включатися у виконання будь-яких задач для сприяння Сергію Дудку в його діяльності.

 

Віддані учні роблять абсолютно все. Люди спонсують його візити до Києва (сплачують білети з Непалу, орендують житло або поселяють у себе, возять на своїх авто, купляють одяг та їжу). Вони ж організовують лекції, затвори, вчення (знову так, орендують приміщення, займаються рекламою). Учні жертвують чималі кошти. Більше того, дівчата прислужують йому по дому (готують їжу, перуть і прасують одяг, прибирають).

 

Лама також полюбляє розважатися за рахунок учнів, відвідувати ресторани, бари та нічні клуби.

 

Люди щиро вважають, що роблять щось добре для вчителя та поширення вчення істинного буддизму в Україні, виконуючи всі забаганки примхливого лами. А Сергій Дудко цим просто користується. Він давно звик жити за кошти інших, зокрема своїх учнів.

 

Згодом, коли проявляються справжні цілі «гуру», люди із жахом розуміють, що це обман, а їхньою довірою нахабно користується збоченець і шахрай.

 

Особливості культових практик «лами»: затвори та ганапуджі

 

Відкриті лекції «гуру» зазвичай є безкоштовними, вони призначені для добору учнів, які зацікавляться подальшими заходами, аби продовжувати «навчання». Потім їм пропонують поглибити знання, зайнятися «духовними практиками» та взяти участь у так званому «затворі».

 

Затвор являє собою різновид виїзних заходів тривалістю від декількох днів до декількох тижнів. Іншими словами, під час затворів відбувається потужна «промивка мозку» адептів. Люди у групі піддаються ідеологічній та психологічній обробці в режимі нон-стоп в умовах, коли вони не мають часу й можливості критично оцінювати те, що відбувається.

 

Для більш вузького кола учнів практикуються ганапуджі. Практика ганапуджі у Дудка трактується як «бенкет чуттєвих задоволень». На ганапуджі запрошують лише обраних і особливо наближених учнів. Там практикується розпивання міцних спиртних напоїв разом з «ламою»: за його твердженням, духовність не обмежує вживання алкоголю, а останній, навпаки, сприяє досягненню просвітління.

 

В ідеалі ж ганапуджа не повинна обмежуватись лише вживанням «священного» алкоголю та м’ясних делікатесів, а повинна охоплювати всі тілесні задоволення і плавно переходити у оргію. Але, як каже лама, це вже дуже продвинутий рівень практик, і не всі ще до нього готові.

 

Чому учні Дудка не затримуються з ним надовго 

 

Крім персонального сайту, Дудко повною мірою використовує можливості соціальних мереж для реклами та вербування нових адептів.

 

На своїй сторінці у Facebook «лама» розміщує анонси заходів та своє спотворене трактування ідей буддизму, що має вельми віддалене відношення до релігії.

 

Фото зі сторінки Lama Pema Dudul Sangha

 

Як пояснили очевидці процесу становлення «лами» в України, залучення нових людей у групи відбувається шляхом запрошення на лекції нібито з буддистської тематики. Після перших занять і спілкування з «гуру» новачки, що зацікавилися можливістю отримати нові знання, відчувають натхнення та буквально зачаровані «ламою». Потім вони починають відвідувати наступні заняття, в тому числі затвори, де вже їх починають піддавати серйозній психологічній обробці.

 

Слід зазначити, що кількість людей у групах учнів Сергія Дудка, що в середньому не перевищує 25 осіб, тримається на одному рівні протягом чотирьох останніх років.

 

Коли учні починають спілкуватися з ним і мають змогу познайомитися з «гуру» ближче, то в них дуже швидко настає розчарування. Вони бачать, що «просвітлений учитель» Лама Пема Дудул насправді являє собою прагматичного соціопата, що не гребує навіть відверто шахрайськими методами задля власного збагачення.

 

Учениці, зокрема, розуміють, що перед ними – звичайний хтивий вуйко, ласий до жінок.

 

«Лама» Дудко набирає чергову групу учнів, проводить із ними затвор, після якого більшість людей буквально розбігаються від нього. Потім Дудко набирає нових, і все повторюється – інколи по кілька разів на рік. Цієї осені на заняттях у так званій Буддійській академії «лама» намагається заманити чергових новачків.

 

…І щоб ніхто не пішов ображеним.

 

 

 

Якщо ви вирішили піти від «лами», робіть це тихо

 

Так попереджає Лама Пема Дудул на всіх своїх вченнях. Він довго та мальовничо розповідає про грізних захисників буддизму, які можуть влаштувати розправу з тими, хто перешкоджає розповсюдженню «дорогоцінного вчення».

 

Дудко пояснює особливості взаємовідносин з учителем: все негативне, що ви робите по відношенню до нього, повернеться до вас у десятикратному розмірі. При цьому він погрожує негативною кармою, яка очікує на вас у разі будь-якої протидії його священній місії.

 

Але фактично люди, обурені його нахабством і аморальними діями, вирішуючи піти, отримують погрози лише від самого Сергія Дудка та його поплічників.

 

Для багатьох колишніх учнів, з якими я мала можливість поспілкуватися, прозріння стало тяжким випробуванням. Хтось розходився зі скандалом, жалкуючи про втрачені гроші та час. Деякі були обурені тим, що вони побачили на «таємних» зібраннях, де відбувалися ритуальні обряди. Деякі учні були прилюдно облаяні та принижені «ламою». Більшість дівчат та жінок зазнали сексуальних домагань.

 

Після того, як люди припиняли контакти з Дудком, вони отримували на свою адресу погрози-попередження в усній чи письмовій формі про нерозповсюдження того, що вони чули та бачили під час стосунків із ламою, щоб не відлякувати нових адептів. Сергій Дудко дуже піклується про власну репутацію.

 

Деякі люди потребували професійної психологічної допомоги, оскільки діями Дудка було завдано шкоди їх психічному здоров’ю.

 

Зловживаючи довірою людей, Сергій Дудко примушував своїх вірних послідовників робити такі речі, на які вони б нізащо не наважилися, перебуваючи у здоровому глузді.

 

Практично всі колишні адепти Сергія Дудка (а таких багато) розгледіли в ньому цинічного й корисливого маніпулятора, котрий, до того, є мстивим і жорстоким. «Чоловік, який позбавлений будь-яких моральних принципів і людських почуттів» – так його характеризують ті, хто мали змогу відвідати заходи Дудка та поспілкуватися з ним.

 

Лама Пема Дудул вимагає магазин і власний храм під Києвом

 

Наприкінці 2017 р. за за сприяння Пілянкевича, Мулявчика та інших довірливих учнів, Сергій Дудко отримав громадянство України.

 

При цьому він залишив собі (вірогідно, про всяк випадок) також і російський паспорт з московською пропискою.

 

Дудко використовує різні психологічні техніки впливу на людей з метою отримання особистої вигоди. Для широкого загалу перші його лекції та заняття, спочатку виглядають цілком пристойно. На цьому етапі Дудко набирає групу, заманюючи новачків, а потім поступово навіює їм, що він нібито наділений певними «секретними вищими знаннями». Цими знаннями він готовий поділитися зі своїми учнями, але за умови, якщо вони будуть повністю йому довіряти, підкорятися й жертвувати все, що мають.

 

Під час зборів, у колі залучених і наближених учнів, Дудко постійно заводить розмову про те, що ті повинні купити йому землю. Земельну ділянку «гуру» хоче мати біля Києва, щоб там побудувати храм, себто житло для «лами».

 

Також він вимагає організувати для нього бізнес. Дудко вже неодноразово робив такі спроби – привозив різні езотеричні товари та хотів, щоб учні для нього тут відкрили магазинчик.

 

Пияцтво і сексуальні домагання до жінок

 

До жінок «лама» застосовує особливий підхід, і для нього не має значення сімейний стан і наявність дітей. З жінками Дудко фліртує та відверто домагається інтимної близькості.

 

На спеціальних зборах, що мають назву ганапуджі, практикується розпивання міцних спиртних напоїв – до речі, «гуру» полюбляє віскі.

 

Для створення більшого містичного антуражу алкоголь наливають у чашу, що має форму людського черепа. А траплялося й таке, що для цього дійства Дудко десь дістав справжній череп, який теж використовувався. Учні сідають у коло, череп пускають по руках – кожен п’є та передає наступному.

 

Лама Пема Дудул після таких практик намагається схилити жінок до вступу в статевий зв’язок під приводом того, що ганапуджа – це «бенкет чуттєвих задоволень».

 

На кожному затворі він вибирає дівчину, яка йому прислуговує, носить за ним сумку та готує чай. Таким чином, вона змушена супроводжувати його всюди. Коли вони залишаються наодинці, Дудко починає приставати й розпускає руки.

 

Сам «лама» Пема Дудул є одруженим – його дружина-непалка, яку звати Сусіла Пякурел, більш ніж на 20 років молодша за нього. Вони одружилися приблизно 6 років тому. Дудко подбав про своє майбутнє та обрав собі молоду дівчину для того, щоб та забезпечувала йому догляд у похилому віці.

 

 

Рано чи пізно більшість послідовників розбираються в тому, що являє собою Сергій Дудко насправді та йдуть від нього. Щоправда, не всім вдається уникнути матеріальних та інших втрат, оскільки «лама» використовує кожного з максимальною вигодою для себе.

 

Навесні 2019 р. вчення організовувала Ольга Тимченко, але після цього вона вирішила більше не брати участі у справах Дудка. Тому на організацію осіннього приїзду «ламі» довелося знову шукати добровольців.

* * *

 

Культова група Сергія Дудка має псевдобуддистську спрямованість. А фактично «гуру» лише експлуатує ідеї буддизму, що використовуються як прикриття для обману людей.

 

Буддизм є однією з найдавніших світових релігій, він виник в Індії понад дві тисячі років тому. Нерідко у багатьох країнах (і наша тут не є  виключенням) з’являються самопроголошені «гуру», що починають трактувати це релігійне віровчення на свій розсуд. Вони гуртують біля себе учнів, яких навчають викривленому розумінню буддизму, називаючи свою ідеологію єдиною істинно правильною.

 

Тому, на жаль, не кожен здатен вчасно розпізнати обман, коли псевдорелігійне вчення подається під виглядом традиційного буддизму.

 

А наша мета – попередити людей, котрі можуть потрапити під вплив самозваних «учителів», – таких, як Сергій Дудко, щоб вони не стали наступними жертвами шахрайства й подальших переслідувань.