Як правоохоронці Ужгорода розслідують факт раптової смерті чоловіка в лікарні

Поділитися:

Після трагічних подій в Ужгороді, де в лікарні раптово помер загалом здоровий чоловік, ми слідкуємо за ходом розслідування даного факту. Перед тим, як повідомити нову інформацію, коротко нагадаю про те, що сталося. 59-річний Василь Васильович Чухраль, який не мав не тільки шкідливих звичок, але і жодних проблем зі здоров’ям, дістав несуттєвих ушкоджень стегна та опинився у лікарні. Операція пройшла успішно і скоро він мав повернутися додому, але зненацька рідним оголосили, що він помер.

 

Подробиці: В Ужгороді здорова людина зненацька помирає в лікарні. Що намагаються приховати медики?

 

На теперішній час є ухвала слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду від 21.09.2018 р. про проведення судово-медичної експертизи. Однак, всупереч п. 2.4 Інструкції про проведення судово-медичної експертизи від 19.01.1995 р. № 6 проведення даної експертизи доручено одному експерту, а не групі експертів, що є завідомо незаконним. За такого стану справ поставлені на вирішення експерта питання не допоможуть з’ясувати наявність чи відсутність складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 140 КК України (неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником).

 

Зараз допомогу цій родині надає адвокат. Не погоджуючись із попередньою ухвалою, рідні покійного підготували відповідне клопотання, в якому поставили такі питання:

 

  • чи правильно було поставлено діагноз;
  • чи було проведено всі необхідні аналізи;
  • чи мало місце порушення методики лікування;
  • чи правильно була проведена операція;
  • чи було допущено порушення під час проведення операції;
  • що стало причиною смерті;
  • чи могли бути в лікарів підстави передбачати несприятливі наслідки проведення операції;
  • чи мали місце порушення чинних інструкцій під час лікування;
  • чи можливе настання летального діагнозу за умов наявності поставленого Чухралю В.В. діагнозу.

 

Як сьогодні стало відомо, слідство в цій справі пішло своїм – особливим шляхом.

 

За участі адвоката, у відведений триденний термін ми підготували нове клопотання про проведення судово-медичної експертизи, в якому поставили питання про призначення групи експертів, а також низку інших питань, які мають значення для з’ясування дійсних причин смерті Василя Васильовича, – розповідає зять покійного, – клопотання зареєстрували, отримали номер вхідної кореспонденції. Оскільки воно подається до суду через слідчого, котрий має його вносити, то зайшли ми до слідчого дізнатися, які є новини. Крім того, нам потрібно було спитати, де зараз знаходиться тіло, адже згорьована вдова навіть так і не бачила тіла свого чоловіка. Так от, а слідчийФіліп Микола Володимирович, – сидить, усміхається нам в обличчя, дістає попередню постанову суду, – ту саму, котру ми оскаржуємо, та повідомляє: виявляється, він вже особисто поспілкувався з експертом і вона провела розтин. Отже, він прийняв процесуальне рішення про відхилення нашого клопотання. Тепер оформлений документально висновок судово-медичної експертизи за результатами розтину доведеться чекати протягом місяця, й тільки потім ми зможемо знову подати клопотання про проведення повторної, комплексної судово-медичної експертизи. Та хіба за місяць там можна буде щось встановити?..

 

Спочатку родичі покійного Василя Васильовича не могли збагнути, в чому причина такого ставлення до їхньої справи та чому слідчий затягував час і не повідомив їм одразу про те, що розтин вже провели?

 

Відповіді стали шукати наші журналісти, та із власних джерел в Ужгороді ми дізналися, що у слідчого в родині є не просто лікар, а дуже шанована у колах медиків мати – Філіп Світлана Степанівна, що працює лікарем територіального медичного об’єднання Міністерства внутрішніх справ по Закарпатській області. Водночас, особисто Світлана Степанівна не є учасником даної справи та жодним чином у ній не фігурує – це просто інформація до уваги.

 

Лікар Філіп Світлана Степанівна із сином – слідчим Філіпом Миколою Володимировичем (фото зі сторінки Ужгородської районної організації ветеранів та пенсіонерів МВС)

 

Можливо, це просто збіг обставин, і насправді не було ніякої “кругової поруки”, а всі рішення слідчим приймалися неупереджено та на основі закону.

 

А загалом, бачимо цікаву схему, в якій практично неможливо знайти винних: на перший погляд, усе законно, і раптом якщо в когось виникнуть сумніви в неупередженості слідчого чи експерта, у правомірності дій медиків, то завжди можна “закосити під дурня”. Слідчий – зовсім молодий хлопець, і якщо від дня призначення його на посаду не сплинуло багато часу, тож до нього не буде застосовано навіть заходів дисциплінарної відповідальності. Та й за що? Він же тільки починає свою кар’єру, він має набратися досвіду, – у поліції, як відомо, й без того висока плинність кадрів, комусь треба працювати. Кожен з фігурантів цієї справи може сказати щось на кшталт “помилилися”, “схибили” – що ж, не помиляється тільки той, хто нічого не робить… Тільки довести умисел в такій ситуації ніхто не зможе. І, на жаль, описана схема колективної безвідповідальності в Україні давно апробована та широко застосовується не тільки у медицині та правоохоронній діяльності, а й в інших сферах…

 

Не тільки рідні покійного Василя Васильовича Чухраля, але й багато стурбованих ужгородців чекають відповіді та вимагають проведення повного і всебічного розслідування всіх причин і обставин цього резонансного випадку. Адже люди розуміють, що подібне трапилося, на жаль, не вперше, і наступного разу може постраждати кожен з них, а відповідати за це ніхто не буде. Якщо провини медиків у тому, що сталося, немає і буде встановлено, що вони дотримувалися своїх обов’язків, що вони дійсно врахували всі можливі ризики для здоров’я та життя пацієнта під час проведення операції, то громадськість має про це знати, й тоді ні в кого не виникатиме претензій до медичних працівників. А якщо буде виявлено ознаки складу злочину, то кримінальну відповідальність мають понести ті, хто їх припустилися, аби не кидати тінь на весь лікарський колектив медзакладу, в якому працюють і гідні фахівці своєї справи. Це однаковою мірою стосується і правоохоронців, які провадять розслідування.

 

Читайте також:

В Ужгороді здорова людина зненацька помирає в лікарні. Що намагаються приховати медики?