Сектантка «благотворчого суспільства» (МГР «АллатРа») Христина Берестецька засуджена до 8 років позбавлення волі

Поділитися:

20 лютого 2023 р. Шевченківський районний суд м. Києва ухвалив вирок у справі № 759/13037/22 (провадження №1-кп/761/942/2023), за яким Берестецька Христина Олександрівна була визнана винною у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 1142 КК України та отримала 8 років позбавлення волі.

 


 

Санкція ч. 3 ст. 1142 Кримінального кодексу України – несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 8 до 12 років.

 

Берестецька Христина Олександрівна

Символічно, що цифра «8» (стільки років пособниця рашистів проведе в колонії) є елементом логотипу «благотворчого суспільства»

 

Мешканка Києва Христина Берестецька, яка називає себе волонтером проекту «созидательное общество» громадської спілки «Міжнародний громадський рух «АллатРа» була затримана у серпні 2022 р., коли вона розвідувала інформацію про дислокацію Сил оборони столиці, розташування об’єктів критичної інфраструктури та передавала це представникам держави-агресора. Після затримання і вручення підозри колишній дитячий тренер з тхекводо була поміщена під варту.

 

Обставини формування злочинного наміру

 

Вирок суду розпочинається зі слів: «У громадянки України Берестецької Х.О.  при невстановлених обставинах виник і сформувався стійкий злочинний намір…». Зважаючи на те, що судом дані обставини окремо не досліджувалися, слід прояснити це питання. Адже обставини, які штовхнули її на злочинний шлях, є цілком зрозумілими.

 

Секта «Благотворче суспільство» («созидательное общество», або «creative society») являє собою ребрендінг МГР «АллатРа». Христина Берестецька захоплювалася культовою літературою секти авторства так званої «Анастасії Нових» (Галини Яблочкіної), у чиїх книгах секти пропагується ідея об’єднання всіх слов’янських народів, а постать президента країни-терориста путіна (Номо) сакралізовано й піднесено до рівня володаря всього світу.

 

Книги Анастасії Нових

Улюблені книжулі Христини Берестецької

 

Своєю чергою, доктрина «благотворчого суспільства» у багатьох ідеях збігається з путінською концепцією розбудови «багатополярного світу».  Нагнітання сектантами апокаліптичних настроїв навколо теми «глобальних катаклізмів» повторює ключові тези так званої «валдайської промови» путіна.

 

Чоловік Христини Берестецької – Олександр Холод, тренер з тхеквондо, є не тільки давнім адептом цього руху, але і близьким другом негативно шановного Ігоря Михайловича Данілова (Сенсея).

 

Продовжуючи користуватися російською соціальною мережею «ВКонтакте», доступ до якої заблоковано на території України, Христина Берестецька поширювала на своїй персональній сторінці пропагандистські матеріали секти «Благотворче суспільство».

 

Берестецька пропагує благотворче суспільство

Про те, як росія поневолює інші країни, в Берестецької нема жодного допису

 

Незадовго до затримання вона встигла поділитися матеріалами «міжнародного» форуму «Глобальный кризис. Мы люди. Мы хотим жить», проведеного під егідою МГР «АллатРа», на якому виступала ціла плеяда проросійських пропагандистів.

 

Анонс сектантського форуму

Скільки ще життів заберуть російські окупанти, поки зомбовані громадяни зайняті кліматом?

 

А тепер давайте ближче ознайомимося з тими обставинами, що було встановлено і доведено судом.

 

Як Христина Берестецька налагодила зв’язок з представником фсб рф

 

Отже, у Берестецької Х.О. «…виник і сформувався стійкий злочинний намір, спрямований на вчинення кримінально караних діянь, що полягають у несанкціонованому поширенні інформації про розміщення Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, Міністерством оборони України або іншими уповноваженими державними органами, вчинене в умовах воєнного стану, вчиненому з метою надання такої інформації представнику держави, що здійснює збройну агресію проти України».

 

Берестецька Х.О. в період часу з 11.06.2022 по 10.08.2022, точного часу не встановлено, перебуваючи у м. Києві, усвідомлюючи протиправний характер власних намірів, в тому числі сформованих в умовах швидкого розвитку інформаційного суспільства в України та глобального інформаційного простору, використання інформаційно-телекомунікаційних технологій у всіх сферах життя, де особливого значення набувають проблеми інформаційної безпеки, як складової державної безпеки України, перебуваючи у невстановленому місці, за допомогою мобільного телефону-смартфону, що перебував у її розпорядженні, та який під’єднаний до глобальної мережі Інтернет, здійснювала діяння, пов’язані з несанкціонованим поширенням інформації про розміщення Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань представнику держави, що здійснює збройну агресію проти України, а саме: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який є працівником федеральної служби безпеки російської федерації, (далі – фсб рф).

 

Так, 20.06.2022 Берестецька Х.О., перебуваючи у м. Києві, у невстановлений досудовим розслідуванням час, не полишаючи свого злочинного наміру на несанкціоноване поширення інформації про розміщення інших утворених відповідно до законів України військових формувань у м. Києві, пересилала повідомлення через мобільний додаток «Telegram» представнику держави, що здійснює збройну агресію проти України інформацію щодо розміщення у Святошинському районні м. Києва Добровольчого формування територіальної громади м. Києва.

 

Надання інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України

 

Крім того, Берестецька Х.О. о 10 год. 51 хв. 21.06.2022, продовжуючи свій злочинний намір спрямований на несанкціоноване поширення інформації про розміщення інших утворених відповідно до законів України військових формувань у м. Києві, переслала представнику держави, що здійснює збройну агресію проти України, а саме –  ОСОБА_7 , повідомлення через мобільний додаток «Telegram» у вигляді скрин-шоту зробленого з мобільного додатку «Google maps», на якому міститься інформація про розміщення інших утворених відповідно до законів України військових формувань у м. Києві. При цьому, Берестецька Х.О. на зазначеному скрин-шоті відмітила червоною лінією місце з наступним надписом: «Тут сидит всу один и сетка армейская закрыта».

 

Після цього, об 11 год. 02 хв. та об 11 год. 58 хв. 21.06.2022 р. Берестецька Х.О., в підтвердження своїх слів, з метою доведення до кінця свого злочинного наміру, направленого на вчинення несанкціонованого поширення інформації про розміщення інших утворених відповідно до законів України військових формувань у м. Києві, переслала представнику держави, що здійснює збройну агресію проти України, а саме –  ОСОБА_7 , відеозаписи через мобільний додаток «Telegram», на яких відображено місце у Святошинському районні м. Києва, де вказане розміщення інших утворених відповідно до законів України військових формувань у м. Києві, на території якої знаходилася камуфльована маскувальна сітка.

 

Надалі, о 16 год. 12. хв. 01.07.2022 р. Берестецька Х.О., переслідуючи свій злочинний намір, спрямований на вчинення несанкціонованого поширення інформації про розміщення Збройних Сил України, в особистому листуванні через мобільний додаток «Telegram» з представником держави, що здійснює збройну агресію проти України, а саме – ОСОБА_7 , надіслала останньому повідомлення у вигляді скрин-шоту зробленого з мобільного додатку «Google maps», на якому зображено місце у Святошинському районні м. Києва, де вказане розміщеня Збройних Сил України.

 

Пройшлася містом, зробила відеозаписи…

 

Після цього, о 17 год. 25 хв. 01.07.2022  р. Берестецька Х.О., в підтвердження своїх слів, з метою доведення до кінця свого злочинного наміру, направленого на вчинення несанкціонованого поширення інформації про розміщення Збройних Сил України, переслала ОСОБА_7 скрин-шот з відеозапису із зображенням місця розміщення Збройних Сил України у Святошинському районні м. Києва. При цьому, на вищевказаному скрин-шоті зображені військовослужбовці Збройних сил України. Також, о 17 год. 25 хв. 01.07.2022  р. Берестецька Х.О. пересилала ОСОБА_7 два відеозаписи, де вказано місцезнаходження військовослужбовців Збройних сил України у Святошинському районні м. Києва.

 

В подальшому, о 12 год. 28 хв. 02.07.2022 р. Берестецька Х.О., в особистому листуванні з  ОСОБА_7 , надіслала останньому повідомлення через мобільний додаток «Telegram» з наступним текстом: «Прошлась возле школы вдоль забора они есть их достаточно. Но снимала только отель». Після цього, того ж дня, о 12 год. 37 хв. Берестецька Х.О. переслала  ОСОБА_7 три відеозаписи, на яких відображено місце розміщення Збройних Сил України у Святошинському районі м. Києва.

 

Крім того, 06.07.2022 р. Берестецька Х.О., продовжуючи свій злочинний намір на несанкціоноване поширення інформації про розміщення Збройних Сил України, переслала ОСОБА_7  через мобільний додаток «Telegram» відеозаписи, на яких відображено місце розміщення Збройних Сил України в Голосіївському районні м. Києва.

 

Надалі, о 13 год. 20 хв. 10.08.2022  р. Берестецька Х.О., перебуваючи у Шевченківському районні м. Києва здійснила відеозапис, у якому містяться відомості щодо розміщення Збройних Сил України у Шевченківському районні м. Києва, для передачі ОСОБА_7 через мобільний додаток «Telegram». Після цього вона була затримана працівниками правоохоронних органів неподалік станції метро «Святошин».

 

При цьому, досудовим розслідуванням встановлено, що Берестецька Х.О., переслідуючи явно злочинний намір, здійснювала вищевказані протиправні діяння в контексті триваючої збройної агресії російської федерації проти України, яка розгорнута на всій її території, отже, вчинила усі залежні від неї дії проти основ національної безпеки України, та довела свій злочин до кінця.

 

Каяття в суді

 

Допитана у судовому засіданні обвинувачена Берестецька Х.О. свою винуватість у вчиненні інкримінованого їй кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 114-2 КК України за яким їй висунуте обвинувачення, стороною обвинувачення, визнала повністю. Вона щиро розкаялась та дала показання, згідно із якими, особа на ім’я ОСОБА_8, який представився представником фсб, почав їй писати у Вайбері.

 

Відтак вони почали з ним спілкуватися, а потім перейшли у Телеграм. Він просив надавати йому дані щодо розташування військових та військової техніки, а також скидав їй адреси, за якими, за його інформацією, розташовувалися військовослужбовці ЗСУ. А Христина Берестецька, своєю чергою, повинна була виїжджати по зазначеним адресам здійснювати відео- та фотозйомку, з відміткою координат.

 

Його цікавило, чи є за вказаними ним адресам іноземна військова техніка та іноземні батальйони, найманці. Його цікавила форма військовослужбовців та їхні шеврони тощо. В серпні Берестецькій Х.О. необхідно було зробити відеозйомку по вул. Терещенківській в м. Києві та відправити координати останньому. Це вона і зробила, та у подальшому була затримана співробітниками Служби безпеки України.

 

У судовому засіданні Берестецька Х.О. заявила, що  шкодує про вчинене, щиро розкаюється, усвідомлює свій жахливий вчинок під час війни, готова понести покарання, призначене їй судом.

 

Під час призначення покарання Берестецькій Х.О. судом, відповідно до вимог ст. 65 КК України було взято до уваги те, що вона раніше не судима, вперше притягується до кримінальної відповідальності, має постійне місце проживання, заміжня, на утриманні непрацездатних осіб не має.

 

Враховуючи, що Берестецька Х.О. правдиво, детально розповіла про обставини вчинення нею кримінального правопорушення та щиро розкаялась у скоєному, судом було враховано щире каяття як обставину, що пом’якшує її покарання, відповідно до ст. 66 КК України.

 

Обставин, які б обтяжували покарання обвинуваченої Берестецької Х.О. відповідно до ст. 67 КПК України, судом не встановлено. Тому судом було призначено Берестецькій Х.О. покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк у мінімальних межах санкції закону, за якими суд визнав її винуватою.

 

Шизофренічні погрози від родичів засудженої

 

Ще у серпні 2022 р., після публікації матеріалу про затримання Христини Берестецької я отримала на редакційну електронну пошту повідомлення. Відправником був зазначений дехто «Алексей Берестецкий» (вітчим Христини Берестецької), але в тексті повідомлення він називав себе жінкою.

 

Погрози родичів Берестецької

Приклад марення душевнохворого з розщепленням особистості

 

«Зганьбили мою родину!», – автор повідомлення намагався лякати мене двома доньками, одна з яких – професор, а друга грає в теніс. Також він погрожував позовом на 10 мільйонів гривень. Півроку пройшло, як успіхи?

 

Повторюю свій заклик до «волонтерів созідатєльного общєства». Нумо созіданіть передачку для Христини в колонію! Підігрійте новоспечену зечку на чай та цигарки. Геть совісті нема, то ж хоч би надіслали їй трохи смаколиків зі Словаччини. Поки ви там відсиджуєтеся, ваша соратниця полірує нари.

 

Втім, сидіти їй ще довго. Та існує висока ймовірність того, що решта найбільш активних ідеологів руху теж приєднаються до Христини. Разом вони нарешті займуться справжнім «созіданієм» овочевих сіток, робочих рукавиць, паперових конвертів та інших нескладних, але потрібних виробів.